В миналото голяма част от представителите на заможния елит в Европа са обзавеждали домовете си, поръчвайки буквално всичко по свой "вкус" - от мебели точно за определена част на къщата, до килими и завеси, пише money.bg.


Отделни експонати, създадени преди десетилетия, дори столетия, стигат до наши дни. И когато изработката е от прочути за времето си майстори, единичните експонати на антикварните мебели в отделни случаи се продават за астрономически суми.

Продадените на търгове антикварни мебели с най-високи цени (засега) са: шкафът Badminton Cabinet, креслото "Дракони" и писалището "Годард - Таунсенд".

Третият херцог на Бофорт поръчал шкаф, чиято изработка отнела години. Шкафът, известен като Badminton Cabinet, е направен от майстори във Флоренция през XVIII век и е смятан за произведение на изкуството.

Ценният шкаф с чекмеджета е висок 3,6 м, широк е 1,8 м и е украсен със сложни сюжети и форми от аметист, ахат и кварц. Близо 200 години шкафът е съхраняван в дом в Глостършир в Англия.

През 2004 г. Badminton Cabinet е предложен на аукцион от "Кристис" и е продаден за зашеметяващата сума от 36,7 млн. долара. Купувачът на това произведение на изкуството е един от най-богатите принцове в Европа - Ханс-Адам II от Лихтенщайн. Украсената с абанос и слонова кост мебел от 2005 г. е изложена във Виена в музея Лихтенщайн.

Креслото "Дракони", изработено от кожа и дърво, е по дизайн на прочутия дизайнер и архитект от ирландски произход Айлийн Грей. Креслото се отличава с прецизна изработка на всеки детайл.

Преди Грей да се прочуе като една от най-значимите фигури в Модернизма, тя прави мебели в стил Ар деко̀. Грей прекарва по-голямата част от живота си в Париж, където създава някои от най-емблематичните си дизайни, сред които и креслото "Дракони" (Fauteuil aux Dragons).

Креслото е създадено след края на Първата световна война, между 1917 г. и 1919 г., за Сузан Талбот, която първа дава възможност на Грей да направи цялостен интериорен дизайн, а креслото е част от въпросния интериор. Днес креслото е тапицирано в кафява кожа, но в оригинал тапицерията е била бяла.

Лакираната дървена структура е във формата на драконови тела, които оформят основата на креслото, а опашките им стигат до задната му част. Главите на драконите са издялани в подлакътниците.

През годините креслото "Дракони" сменя своя собственик няколко пъти. През 1971 г. антикварното кресло става притежание на арт дилъра Ческа Валуа, която го купува за 2700 долара. Две години по-късно тя продава "Дракони" на легендарния моден дизайнер Ив Сен Лоран.

След неговата смърт, през 2009 г. креслото "Дракони" е продадено на търг на "Кристис" на неизвестен клиент за невероятните 26,6 млн. долара.

Писалището "Годард - Таунсенд" е създадено през 1760 г., изработено е изцяло от махагон и е високо 2,8 м. Отличава се с изящна изработка и предназначението му е многофункционално. Смята се, че са направени само 9 такива уникални писалища.

Това е повлияло и на цената му. Писалището "Годард - Таунсенд" е продадено през 1989 г. за 11,5 млн. долара, което за този вид антикварна мебел е най-високата известна цена.