Хасково е идеална дестинация разходка за малки и големи през уикенда. Градът и регионът предлагат различни забележителности, които едва ли ще успеете да посетите само за ден.

Безспорно един от символите на града е Старата часовникова кула. Тя е запазила своя автентичен вид, въпреки че е била разрушена и издигната наново през период от 100 години.

Часовниковата кула на Хасково е построена в началото на XIX в. като символ на града и на стопанския подем. Незнайно защо, през 1913г Градският общински съвет приема решение за разрушаването ѝ. 

На 8 септември 2012г ръководството на община Хасково прави първата копка на възстановяването на старата часовникова кула. Година по-късно, отново на празника на града – Рождество на Пресвета Богородица, Хасково възвръща един от символите си. 

Възстановената часовникова кула се извисява на 23 метра и е изградена от дялан узунджовски камък. На върха ѝ са поставени три циферблата и електронен механизъм с GPS сверяване, а камбанен звън отмерва изминалите часове.

Любопитен факт е, че камбаната на кулата е от леярната "Whitechapel", произвела камбаната на Биг Бен, камбаната на свободата във Филаделфия, камбаните на Олимпиадата в Лондон и камбаните за юбилея на кралица Елизабет II.

В центъра на Хасково ще забележите още няколко "часовника", единият от които е слънчев.

Задължително докато сте в града трябва да посетите монумента „Света Богородица“.

Той е открит тържествено през 2003 година, а две години по-късно получава световно признание като един от рекордите на Гинес. Призът утвърждава внушителния монумент като най-голямата статуя на Богородица с Младенеца в света.

Самата статуя  висока 14 метра, а пиедесталът под нея – 17 метра, което прави обща височина от 31 метра. наистина внушително. Това се усеща особено добре в основата на монумента.

Александровска гробница и музей на тракийското изкуство е друга точка от пътуването в региона, която не е за изпускане.

В Хасковското село Александрово, намиращо се на 19 километра от Хасково, се намира една от най-големите и красиво изписани тракийски гробници на територията на нашите земи. датирана е от 4-ти век пр. Хр. Открита е през 2000-та година. За съжаление, в гробницата не е разрешено да се влиза, за да се запазят архитектурата и стенописите й.

Музеят, разбира се, е отворен за посетители. В него има реплика на Александровската гробница и експозиция, посветена на тракийското изкуство. Музеят е финансиран от Япония и е открит лично от японския принц Акихито през 2009 година. 

И накрая, но не на последно място е полулярният парк "Кенана". Тук вече приятното изживяване ще е за децата.

Паркътсе намира в североизточната част на областния град. Това е най-големият парк в община Хасково – 236 ха, и предпочитано място за разходки и отдих на хасковци и гостите на града. Основната му част е залесена. Тук са разпространени множество дървесни видове. Интересни в дендрологично отношение са „малкият и големият партер”, розариумът, дендрариумът и „сухата река”. През парка минава широка пешеходна алея, която е дълга 2,5 км.  Успоредна на асфалтираната пътека е направена велоалея. Редом с нея има горска пътека, която често се използва сутрин и вечер от хора, които поддържат физическа форма чрез бягане.

В Кенана е разположена и една от най-добрите бази за тенис на корт с червена настилка в България. Тук прави първите си стъпки най-добрият български тенисист за всички времена – Григор Димитров. 

Любимото място на децата е кенанският зоокът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук