„Български наплив в Одрин, няма къде да стъпиш“. Под това заглавие турското издание Turkey Posts публикува репортаж от Одрин, който се пълни с хиляди българи през почивните дни.

С решението на президента Ердоган да се премахне изискването за българите да пътуват със задграничен паспорт броят им по улиците и пазарите на Одрин се увеличи драстично. Обикновено те прииждат още в ранните часове на деня и си поемат дъх чак когато стигнат до „Улус Маркет“, пише Телеграф бг.

Юруш

Българите посрещат всички свои нужди от пазаруване – от дрехи до стъкларии и всичко останало, пише изданието. Трудното започва после – чудят се как да носят всичката стока, която са купили. Няма къде да стъпиш на пазара, колите с български номера са паркирани навсякъде и направо са превзели града.

Най-доволни са, разбира се, продавачите. Те се усмихват и казват, че 90 процента от клиентите им са нашенци и се надяват шопинг туризмът да продължи все така. „Те купуват абсолютно всичко – облекла, храни, сервизи, спално бельо, надявам се да идват все повече“, споделя търговецът Мехмет Йълдъръм.

„Често прескачаме до Одрин в петък на пазар“, казва Джейлан Наил, който идва от България. Той и други българи обясняват пред медията, че са доволни от улеснението да минават границата само с лична карта и да пазаруват на воля.

Миграция

Докато кметът на Одрин се чуди как да премахне от улиците табелите на български език, в които няма „и една турска дума“, към града на голямото българско пазаруване има миграция на търговци, съобщават други издания.

Търговци и занаятчии от Истанбул, Текирдаг, Къркларели и Чанаккале започнаха да наемат магазини в Одрин. Наемите на работното място, които бяха 15 хиляди лири при интензивно търсене, се увеличиха до 50 хиляди лири, твърди шефът на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти в Одрин Серхат Чекер.

Гащи

Да се пазарува сега в Турция, е изключително изгодно за нашенци. Вчера (неделя) една турска лира се обменяше за 11 български стотинки. По улиците и пазарите на Одрин могат да се видят рекламни надписи на български: „До гащите ви даваме! Костюм с елек цял комплект: костюм, кожени обувки, вратовръзка, елек, чорапи, риза, колан, гащи. 2500 лири“.

Много от търговците говорят български, но също по малко гръцки и румънски, защото тук идват да пазаруват и хора от Гърция и Румъния.