От няколко години любителите на теориите на конспирацията по света търсят планетата Нибиру, твърдейки, че деветата планета от Слънчевата система ще се сблъска с нашата планета в близко бъдеще и ще причини огромни разрушения.

Бившият учен от Геологическата служба на САЩ Итън Троубридж подкрепя теорията на изследователите, като твърди, че американската космическа агенция NASA е разбрала за съществуването на Нибиру преди повече от 30 години, но е решила да скрие тази информация от обществеността.

Според думите на Троубридж, NASA и Геологическата служба на САЩ (USGS) са решили да скрият от обществеността съществуването на предполагаемата планета. Троубридж разказва за това в интервю за "Дейли Стар".

Американският учен заявява пред изданието, че Геологическата служба на САЩ е научила за планетата Нибиру от съобщенията на NASA. По това време те са имали за задача да проверят вероятността за влияние на небесно тяло върху протичащите климатични промени на Земята.

Бившият служител на USGS допълва, че информацията за митичната планета е строго класифицирана и за съществуването ѝ знаят около 50 служители на службата. Те имат реалистична представа за това какво се случва в действителност.

Троубридж потвърждава, че повишаването на нивото на световния океан и увеличаването на броя на земетресенията са пряко доказателство за влиянието на Нибиру върху Земята. Според него, Нибиру ще опустоши планетата ни в близко бъдеще.

Според официалните съобщения на NASA планетата Нибиру се явява просто интернет мистификация.

Много учени смятат, че всяка планета, която се приближава до Земята, може да бъде наблюдавана с телескоп. И в такъв случай би било възможно да бъде забелязана месеци преди приближаването. Освен това присъствието на масивно тяло в Слънчевата система със сигурност ще повлияе на орбитите на другите планети, което няма да остане незабелязано.

Някои изследователи смятат, че подобна информация се пуска в интернет пространството умишлено, за да се отклони вниманието на обществеността от реалното състояние на нещата, от това, че продължаващите климатични промени на Земята и зачестилите катаклизми са последица на човешкото влияние.

Превод и редакция: БЛИЦ