Последните изследвания на учените са показали, че хората и мишките имат генетичен код, който е отговорен за развитието на отровни жлези. Тази отрова е способна да парализира или убие плячката. За конкретното проучване се съобщава на страниците на списание "PNAS".

Учените са стигнали до заключението, че ако условията на околната среда се променят до по-тежки, тогава човечеството ще еволюира, придобивайки нова способност да плюе смъртоносна отрова като механизъм за самозащита.

Изследователите са установили, че генетичната основа, необходима за образуването на отровни жлези, присъства както при влечугите, така и при бозайниците. Тоест слюнчените жлези при бозайниците и отровните жлези при змиите имат общо древно функционално ядро.

Учените казват, че тяхното изследване предоставя конкретни доказателства за наличие на връзка между отровните жлези на змиите и слюнчените жлези на бозайниците.

Авторът на изследването Агниш Баруа на шега е заявил, че това обстоятелство сега дава съвсем различно значение на израза „токсичен човек“.

Баруа вярва, че при определени условия на околната среда гризачите, поради наличието на токсични протеини в слюнката, вероятно ще се променят и след няколко хиляди години човечеството ще трябва да се изправи срещу отровни мишки.

Що се отнася до хората, предупреждават учените, условията на околната среда едва ли ще бъдат толкова лоши, че хората да трябва да еволюират и да плюят смъртоносна отрова.

Превод и редакция: БЛИЦ