Историците предполагат, че виното на Тайната вечеря вероятно е било подобно на passum, сладко вино, направено от сушено грозде, популярно в древността, пише glasnews.bg

Препратките в евангелията на Марко, Матей и Лука показват, че Тайната вечеря е била пасхална вечеря, така че Исус и неговите ученици вероятно са пили пасум, който обикновено се използва в еврейските ритуали.

Смята се, че пасумът произхожда от Картаген, в днешния Тунис, и след това е намерил пътя си до Рим. Древният историк Полибий отбелязва, че в Рим го наричали „дамско вино“, защото знатните жени, на които било забранено да пият традиционни вина, имали право да пият това стафидено вино, пише Aleteia.

Приготвянето на пасум включва изсушаване на грозде на слънце, смесването му с гроздов сок, ферментиране на сместа и след това добавяне на още сок за по-нататъшна ферментация, както е описано подробно от латинския писател Луций Юний Колумела в неговия труд De Agricultura.

В своя трактат Колумела описва процес, който започва с бране на добре узряло грозде и изсушаването му върху тръстикови конструкции на слънце. След това изсушеното грозде се поставя в съд за ферментация с гроздов сок, докато ферментира.

След това сокът се смесва с още изсушена на слънце гроздова мъст и сместа се оставя отново да ферментира. Полученото вино се съхранява в затворени съдове, за да не стане твърде сурово, а крайната ферментация продължава около двадесет до тридесет дни.

Днес виното пасум все още се произвежда в различни региони на Средиземноморието. В Тунис се прави вино, наречено Passum de Magon, по стара рецепта от Колумела.

Също така в Сицилия продължават да се отглеждат традиционни сортове грозде за производството на пасум. В Умбрия, в централна Италия, местна версия, известна като Sagrantino, се е превърнала в основен продукт, запазвайки тази древна традиция на винопроизводство.

Разбирането на историческия контекст и методите за производство на вино passum не само обогатява познанията ни за древните кулинарни практики, но и ни свързва с културното наследство, което продължава да влияе върху винопроизводството в средиземноморския регион днес.