Докато броят планински кози със своя хеликоптер, няколко държавни служители забелязват нещо странно сред скалите на Юта - висок метален блок стърчи в нищото.


Мистериозният монолит е с височина около 3 метра и е забит в скалите. Не е ясно от какъв метал е направен, но блясъкът му е в остър контраст с червените скали, които го заобикалят. Магистралният патрул на Юта сподели изображения както на козите , така и на странната структура.
 


Пилотът на хеликоптера, Брет Хъчингс сподели пред местния новинарски канал KSLTV: "Това е най-странното нещо, което съм срещал в Юта през всичките си години и множество полети." Той е от отдела за обществена безопасност, който помага на биолозите в щата.

"Един от биолозите го забеляза първи и просто прелетяхме директно над върха му", разказва Хъчингс. "Той извика: "Уау, уау, уау, обърни, обърни!" А аз го попитах "Какво?" И той каза "Това нещо - трябва да отидем да го разгледаме!"

Според Хъчингс обектът e изкуствено създаден от човек и изглежда е бил здраво забит в земята. Със сигурност не е паднал от небето.

"Предполагам, че това е инсталация на някой модерен артист или нещо подобно. А, знаете ли, може и да е от някой, който е голям почитател на "2001: Космическата одисея", казва Хъчингс.

Наистина - монолитът и обстановката край него наистина навяват спомени за великата лента на Стенли Кубрик от 1968 г., в която група маймуни откриват гигантска плоча. Властите обаче отбелязват, че ако металният стълб е поставен от човек, то това е направено незаконно, тъй като никой не е поискал разрешение.
 
Донякъде маймунското поведение на двама от членовете на екипажа, облечени в научно-фантастични гащеризони, които се оказаха принудени да се качат един върху друг, за да видят горната част на структурата, само направи сцената още по-реалистична.

"Шегувахме се, че ако някой от нас внезапно изчезне, тогава останалите просто ще избягаме", каза Хъчингс.

Овцете, които екипът брои, живеят в някои от най-суровите и отдалечени райони на Юта и оцеляват при враждебни климатични условия. Опасявайки се, че любителите изследователи може да се изгубят в пустинята, докато търсят монолита, те решават да не разкрият точното му местоположение.

А потребителите в социалните мрежи побързаха да се пошегуват, че парчето метал може и да е знак от извънземни и предупредиха: "Не го пипайте преди 2020 г. да свърши".