В нощта на 3-ти срещу 4-ти декември жителите на Земята можеха да наблюдават така наречената Супер луна. Луната изглежда по-Лголяма от всякога. Потребителите на социалните мрежи и медиите активно започнаха да споделят снимки и видеозаписи на явлението.
Американският телевизионен канал ABC News публикува видеозапис от Луната над Род Айлънд. 

 Агенция "Синхуа" споделя снимки на Луната, взети в Сингапур, Пакистан, Мианмар и Филипините: Потребителите на социалните мрежи активно споделят впечатленията си от това, което видяха. Жителите на Новосибирск не харесаха Супер Луната:


"Видях, че Супер Луната се издига от хоризонта, докато караме към вкъщи, учудващо ярка и голяма", пише британец.


Супер Луната е пълна луна. Достигайки точката на перигея - позиция, в която природният спътник на Земята, движещ се в елиптична орбита, е максимално близо до нашата планета. През периода на супер луната небесното тяло ще бъде с цели 30% по-светло и 14% по-голямо от обичайното пълнолуние. Пълнолунието обикновено е боядисано в оранжеви тонове. Тази зима ще има тройна Супер Луна! За втори път този феномен се очаква през нощта на 2 януари, а третият - на 31 януари. Януарската Супер Луна ще бъде придружена от пълно лунно затъмнение. То обаче ще може да се види само в Далечния изток. 

Превод и редакция: БЛИЦ