В началото трябва да уточня, че в историята не съществува думата “ако”. Но въпреки това, с голяма степен на вероятност можем да кажем, че тази битка е на ръба да спаси България от това да стане част от Византийската империя. Разберете повече за това как една от най-големите военни победи в нашата история има горчив вкус за българите в дългосрочен план, пише Poznanieto.bg.

Предистория на битката при Траянови врата

По това време, Византия вече е превзела столицата ни Велики Преслав и формално смята, че българската държава не съществува. Въпреки че това, в лицето на Комитопулите (синовете на комит Никола), от които се откроява най-вече Самуил, българите успяват да организират сериозна съпротива.

Смъртта на императора Йоан Цимисхий поставя Източната римска империя в тежка ситуация. Тя се случва през 976 година и това отваря шанс на българите да организират своята съпротива. По това време, Василий II(Българоубиеца) още е малолетен и вместо него управлява Василий Лакапин. В самата империя има сериозна съпротива срещу властта и заместващият императора се опитва да се справи с бунта на Варда Склир.

По този начин, Комитопулите успяват да вземат контрол на голяма част от западна и централна тогавашна България и да се приготвят за сериозна съпротива срещу ромеите. Самуил успява да превземе големият ромейски град Лариса и вече ромеите нямат избор и се налага да дадат сериозен отпор. Начело на империята вече застава и Василий II, който се опитва да се докаже веднага чрез успешен поход срещу българите.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Битката при Траянови врата 986

Василий II се опитва да подкупи с династичен брак брата на Самуил – Арон. Първоначално Арон се хваща на въдицата, но след това разкрива измамата, че не му е пратена ромейска принцеса. Това води до решението за военни действия срещу упоритете българи. Василий II тръгва към Сердика с повече от 30 000 души. Целта му е да превземе Сердика и след това да се насочи към центъра на съпротивата на българите – Охрид. Поради тази причина, той уставя пълководеца си Лъв Мелисин да прикрива гърба си с отряд, за да не може да попадне в клопка между Арон и Самуил.

Обсадата на Сердика

Василий II стига с огромната си войска и обсажда Сердика. Въпреки това, Арон успява да издържи на тази атака и устоява на натиска на императора. Дори след първоначалните успехи на ромеите, успява да изгори техните обсадни съоръжения и по този начин ги поставя в трудна ситуация. Цялата обсада протича около 20 дни и продоволствието на Василий започва да свършва, тъй като той е смятал, че бързо ще се справи с българите. Вижда как се развива ситуацията и решава да се върне назад към Филипопол.

Лъв Мелисин, който трябва да подсигури връщането му с отряда си вече се е изтеглил във Филипопол и по този начин Василий остава в много рискова позиция. Той е заклещен от войските на Самуил и Арон при Траянови врата и бива разгромен. Спасява се много малка част от ромейската войска, като самият император е на косъм от това да бъде пленен. Битката наподобява тази от Върбишкия проход, с изключение на това, че ромейския император се измъква на косъм. Това предопределя и малшанса за България.

Защо битката при Траянова врата е можела да спаси България

Въпреки че е една от най-големите ни военни победи, тази битка има донякъде горчив вкус за българите. Причината е, че Василий II показва сериозни качества в следващите години и се доказва като един от най-добрите византийски императори. Неговата смърт при тази битка в голяма степен щеше да попречи на следващите успехи на ромеите. Защото Василий II успява да постигне няколко немислими неща за последните векове:

  1. Справя се с вътрешната съпротива и консолидира властта на императора
  2. Стабилизира ролята на Византия като водещ фактор в Близкия изток
  3. Успява да върне българските земи в пределите на империята.

Никой друг император не е успявал да постигне това. След Василий II, никой не успява дори и да се доближи до неговите резултати. Поради тази причина, оцеляването на Василий II е ключът към загубата на държавност за българите. Тъй като ромеите разполагат с много повече ресурси и ако те се управляват от силен император, шансовете за българите са минимални. А Василий II безспорно е император, какъвто Византия не е имала от няколко века насам.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук