Гордиевият възел е символ на неразрешима и наглед невъзможна ситуация. Легендата за него се свързва с един от най-великите древни пълководци – Александър Македонски и легендата за Гордиевия възел, пише Poznanieto.bg.

Какво представлява Гордиевият възел?

Гордиевият възел представлявал древна легенда, свързвана с племето на фригийците, които дълго време скитали на територията на Балканите и Мала Азия. След дълго пребиваване те се чудили кого да изберат за цар. Допитали се до един от оракулите на Зевс, който им казал, че това ще бъде първият човек, който те ще срещнат, след като излезнат от храма на Зевс.

Фригийците тръгнали по пътя си и заварили човек, качен на кола с впрегнати волове. Те послушали съвета на своя оракул и го избрали за техен цар. Името му било Гордий. Като благодарност на оракула, Гордий подарил своята колесница, като я завързал с възел, който бил невъзможен за развързване. Така в храма на Зевс останал този много сложен възел.

Оракулът на Зевс предсказал, че който успее да развърже този възел, щял да стане владетел на света.

Как Александър Македонски развързал Гордиевия възел

По това време Александър Македонски вече е постигнал много сериозни успехи. Той успява да наложи своето превъзходство над Дарий и в този момент е на ръба да превземе огромната Персийска империя. Поради тази причина Александър Македонски се отбива в този храм на Зевс, където разбира за това пророчество. Решава, че той е човекът, за когото се говори в него, и опитва по много и различни начини да развърже въпросния възел, но не успява. Накрая, в силен пристъп на гняв, той вади меча си и разрязва Гордиевия възел. И така, де факто, успява да сбъдне пророчеството на оракула.

Символното значение на Гордиевия възел

Много е елементарно, ако следваме официалното обяснение как Александър Македонски разрязва възела в пристъп на гняв. Причината обаче е съвсем различна. Пълководецът има нужда от подобна символика, с която да вдъхнови всички останали народи да му се подчинят и да станат част от неговата империя.

При неуспех с разрязването на възела, това би бил момент, който ще бъде използван от неговите противници, като по този начин той ще загуби немалка част от своя ореол на избраник на съдбата.

В днешно време Гордиевият възел се използва като символ на заплетена и неразрешима ситуация. Примерът с Александър Велики ни подсказва, че винаги трябва да се мисли по различен и нестандартен, спрямо общоприетите норми, начин. Всяка една ситуация или проблем имат своето решение, просто е нужно да се опитваме да я разглеждаме от различни ъгли. И това много често ни повежда по пътя на успеха.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук