Един от вечните спорове по морския бряг редом с цените на цацата и бирата, е разбира се, този за чайките и гларусите. И тъй като ние също не сме специалисти, попитахме орнитолог кое всъщност е чайка и кое гларус. Получихме и неговия отговор.

В България най-често се срещат два 2 вида чайки – това са речната чайка и средиземноморската жълтонога чайка. Първата е дребна и гнезди на няколко места в страната (основно Дунав и черноморското крайбрежие). Много често може да се види да ходи по пясъка или в прибоя на вълните където събира храна.

Въпрос на 2000 г.: По колко пъти на ден стрелките на часовника се припокриват?

Вторият вид е Средиземноморската жълтонога чайка, която е доста по срещана и позната на хората в България. Това всъщност е всеизвестният Гларус.

Този вид чайка е всеяден вид – може да яде всичко, което става за ядене. Това е и причината за бързото му разпространение във вътрешността на страната.

Напомняме, че само преди 150 години, гларусът се е срещал изключително рядко в родината ни.

От къде идва името Гларус и чайка и каква е разликата?

Нека се върнем на чайките – научното име на род чайки е Larus. Думата "гларус" още не е доказано от къде произлиза. Напълно е възможно от латинското Larus и местен диалект да се е превърнало в Гларус (ГLarus).

Представяме ти 200 лв. Бонус за Спортна efbet.com

Та, гларусът всъщност е една доста голяма чайка с научно име Средиземноморска жълтонога чайка (Larus michahellis), а по народно му Гларус.

За хората неспециалисти в науката зоология няколкото големи чайки в България ги наричат гларуси, а по-дребните – чайки. Да обясним и една широко разпространявана невярна история – Гларусът бил съпругът (мъжкият), а чайката – съпругата (женската)! Е такова нещо няма как да стане, пишат от burgas24.bg.

Гларусът си е просто вид чайка!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук