Изключително необичайна находка в Черно море край Созопол направиха от центъра за подводно плаване "Суб Дайвинг".

"Невиждана до сега рибка в Черно море от мен!

При подводните разкопки, в които участвам в момента към Центъра по подводна археология се натъкнах на тази странна рибка. Бяла с черни диагонални ивици рибка не бях виждал до сега.

Проверих и в книжките, които имам, но не я намерих. Вижте я и вие, може би ще разберем каква е!", съобщават на страницата си от "Суб Дайвинг".

Водолазите пуснаха и видео.

Веднага се намериха специалисти, които откриха какъв вид е рибката.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Рибката е Chameleon goby.

Попчето хамелеон (Tridentiger trigonocephalus ) е вид лъчеперка риба, характерна за морските и солени води по бреговете на Източна Азия.

Разпространява се е и в други части на света, където се среща във води с различна степен на соленост.

Достига 11 сантиметра.

Хамелеонът е роден в източното крайбрежие на Азия, където ареалът му включва Япония, Корея, Китай и Сибир. Има съобщения, че е открита в Черно море и наскоро в източното Средиземно море от пристанището Ашдод, Израел.

Това е дънна риба, живееща и хранеща се близо до морското дъно, както в заливи, така и в скалисти брегове, в солени води и сладководни езера. Обикновено се крие в пукнатини, под камъни, в дупки или сред морски треви, уточнява "Петел".

При определени обстоятелства тази риба може да потъмнее на цвят, така че черните ивици да са почти невидими.

Появата на този вид е новина, навсякъде, където не е характерна.

Хамелеонът е открит за първи път в пристанището на Лос Анджелис през 1960 г. и по-късно е открит на други места в Калифорния, включително доковете на Редууд Сити, приливната лагуна на езерото Мерит в Оукланд и залива на Сан Диего. Съобщено е и от австралийски води. 

Възможните начини за идването й включват транспортиране в корабна баластна вода в резултат на търговия с тихоокеански стриди или като яйца сред залепнали организми по корпуса на кораб.

Като инвазивен вид е вероятно да се конкурира с местните видове.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук