Учените прогнозират, че високоскоростният поток от слънчев вятър, избягал от огромна коронална дупка, ще предизвика геомагнитни бури на Земята. Те ще засегнат планетата ни в продължение на няколко дни.

Космическият кораб Solar Dynamics Observatory регистрира появата на огромна коронална дупка на Слънцето, от която изтича поток от плазма, превръщайки се в част от слънчевия вятър, пише IFLScience. Този високоскоростен слънчев вятър вече достигна нашата планета и във вторник, 5 декември, на Земята се появи умерена геомагнитна буря, която ще даде своя ефект през следващите няколко дни.

Учените разбраха кога ще настъпи пикът на слънчевата активност: каква заплаха представлява това за Земята?

Учените от Националното управление за океаните и атмосферата на САЩ смятат, че поради ниската мощност на геомагнитната буря не трябва да се очакват негативни последици за комуникационните, навигационните системи и енергийните системи.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Короналните дупки, въпреки че изглеждат страшно, имат по-ниска температура и плътност от заобикалящата ги плазма на Слънцето. Те често се появяват в полярните региони на Земята, но понякога се появяват и в други области на Слънцето.

В тези дупки магнитното поле е около 2,5 хиляди пъти по-силно от магнитното поле на Земята и дори по-високо, отколкото в други региони на Слънцето. Поради силното магнитно поле, магнитното налягане се увеличава, докато атмосферното налягане на околната среда намалява. Това води до намаляване на температурата на плазмата в сравнение с околната среда, тъй като силното магнитно поле предотвратява движението на по-гореща плазма от вътрешността на нашата звезда.

Различна слънчева активност възниква по време на слънчевите цикли, които продължават 11 години. През това време има периоди на ниска активност, или слънчев минимум, и висока активност, или слънчев максимум.

Предварителните прогнози показаха, че максималната слънчева активност в новия цикъл, започнал през 2019 г., трябва да настъпи в средата на 2025 г. Но няколко проучвания тази година показаха, че слънчевият максимум ще настъпи всъщност през януари 2024 г. и високата слънчева активност ще продължи до октомври. Това означава, че броят на слънчевите петна ще се увеличи, включително повече коронални дупки.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук