41-годишната благоевгадчанка Янка Попова, майка на четири деца прави външна шпакловка на сграда в центъра на Благоевград, виждаме я днес на скелето да върти мистрията, оставила мъжете от бригадата в краката си. Гледайки я отдолу колегите и приемат съвети коя как се прави в занаята. Не отказва да говори за себе си. 

Разговорът с нея е изключително приятен. От 17-годишна се занимава с боядисване и дребни строителни работи. Завършва висше образование в ЮЗУ, специалност трудово обучение и оттогава както се казва не е слязла от височините по сградите.

„Обожавам работата си“, започва Янка и допълва: „Увлякла съм и сестра си в нея. Аз съм може би сред единиците жени избрали тази мъжка професия. Имам и магазин за бои и строителни материали, но с мистрията съм много сигурна“.

Докато говори за себе си колегите й мъже се усмихват дружелюбно, потвърждавайки всяка нейна дума. „С момчетата се разбираме, слушат ме“, казва Янка и казва още: „Няма деление на мъжка и женска работа, аз правя това, което те правят и съм щастлива от това“."

Янка Попова е отгледала, наред с тежката си мъжка работа 4 деца, единият вече е студент и помага на майка си в строителството. Янка не се плаши ни от студ, ни от пек, защото работата и е хлябът ѝ. „За да успееш, трябва да обичаш това, с което си се захванал иначе нещата не се получават“, казва мъжкото момиче.

Докато тя работеше се появи и синът ѝ, който грижливо я попита: „Мамо, ако си се уморила, да се кача аз“.

Източник и снимки: struma.com