В горещото време най-добре е да ограничим употребата на кафе, за не не навредим на организма си.
 

Чаша кафе за ободряване - това е неизменен навик на мнозина. В големи количества, обаче, тази напитка може да доведе до дехидратация, което е особено опасно при горещо време, каза Ирина Ярцева, която е общопрактикуващ лекар, имунолог и алерголог.
 
"Няма строги противопоказания и индикации относно кафето в жегата. Основният ефект на кафето е да ускори изхвърлянето на течности от организма.

Не е за вярване защо хората масово започнаха да замразяват кафето

Обезводняването е особено опасно в горещините. Ето защо е важно да изпиете чаша вода преди или след консумацията на кафе. И, разбира се, да наблюдавате как се чувствате през деня", каза Ирина Ярцева.
 
Ако човек упражнява допълнителна физическа активност, струва си да ограничи количеството кафе.
 
"По време на физическо натоварване с изпотяването губим много повече течност, а в жегата още повече. Следователно, трябва да пиете кафе в умерено количество и с много течности. Ако човек има съпътстваща уролитиаза, увреждане на бъбреците, свързано с нарушена филтрация, на тези хора не се препоръчва повече от една чаша кафе на ден “, съветва лекарката.
 
"Няма разлика между горещо и студено кафе", каза Ирина Ярцева.
 
"Няма никаква разлика, тъй като активното вещество е едно - това е кофеинът. Под каква форма го приемаме - влияе само на общите усещания. Препоръчвам да пиете не повече от три чаши на ден. Това е количеството кафе, което човек може да компенсира с течности и което не е в състояние да навреди", смята терапевтът.