Защо жадуваме за по-тежки храни през зимата?
Всичко идва от хормоните, които се влияят силно от слънчевата светлина, така че когато започне да се стъмва по-рано, нивата на серотонин (хормонът на щастието) започват да падат
Зимна вечер. Всички са пред телевизора. И въпреки че сме хапнали само преди час, тялото ни търси нещо мазно, въглехидратно и калорично.
Не, причината за това желание не се корени в прадедите ни, които инстинктивно за приемали повече мазни храни през зимата, за да оцелеят. Все пак не живеем в пещери и тялото ни няма нужда да бъде угоявано.
И така, какво става?
Всичко идва от хормоните. Те се влияят силно от слънчевата светлина, така че когато започне да се стъмва по-рано, нивата на серотонин (хормонът на щастието) започват да падат. Консумацията на храни с високо съдържание на въглехидрати им дава тласък. Въглехидратите предизвикват освобождаването на инсулин в кръвта, което помага превръщането на аминокиселината триптофан в серотонин.
Ето това обяснява, защо несъзнателно (а и съзнателно) посягаме към въглехидратите, за да повишим настроението.
Но това не означава, че може спокойно да загърбим здравословния начин на хранене. За да си набавим най–необходимите за деня минерали и витамини, се препоръчва комбинацията на въглехидратни ястия с такива, богати на хранителни вещества и влакнести зеленчуци:
Добавете моркови към яхниите
Сложете броколи до пастата
Гарнирайте с тиквички пицата
Избирайте сосове на доматена основа вместо кремообразни, когато можете.
Освен това, когато става въпрос за въглехидрати, заложете на пълнозърнести тестени изделия и кафяв ориз - отнема по-дълго време на тялото да ги усвои и да освобождава глюкозата в кръвта. Това позволява да избегнем скоковете в кръвната захар и да бъдем сити за по-дълго време.
Последвайте ни
0 Коментара: