В Аржентина има легендарно езеро Науел Уапи, което в светлината на обитаването в него на загадъчно чудовище напълно може да се състезава с шотландското Лох Нес. 

Всъщност, трябва да се отбележи, че и двете езера са станали световно известни едва през миналия век, когато независимите учени се заинтересуваха от загадъчните животни, обитаващи техните води. 

Например, аржентинското езеро Науел Уапи за първи път бе изучено за загадъчни обитатели едва през 1922 година от някой си Клементи Онели. 

Ученият, който е бил директор на зоопарка в Буенос Айрес, така и не успял да докаже съществуването на Науелито - легендарното чудовище, за което местните жители знаят още преди много векове. 

В края на януари тази година двама рибари са се сблъскали с този езерен гущер, още повече, един от тях дори е успял да го заснеме как плува по повърхността на водоема. 

Рибарят Факундо, който заснел с телефона си плезиозавъра (предполагаемото название на това чудовище), в един момент дори се изплашил от него и на видеото се чува как той предлага на своя приятел да си тръгнат бързо по живо и по здраво. 

Всъщност, именно тези думи след това накарали мъжът да почервенее от срам, защото неговите съседи започнали да се шегуват с него, че рибар се е изплашил от голяма риба. 

Легендата за Науелито обаче е накарала мнозина аржентинци все пак да се отнесат доста сериозно към видеозаписа. 

Трябва да се отбележи, че самите рибари, участвали в това събитие, а и други местни жители твърдят, че в онзи ден времето е било спокойно и доста топло, затова в езерото Науел Уапи не е имало никакво вълнение. 

Какво е предизвикало тези плясъци във водата - не е ясно, но във всеки случай не може да става дума за голяма риба, която, дори и да изплува на повърхността, не би довела до подобно вълнение. 

А и рибата не би могла да бъде толкова огромна и змиевидна. Та наистина ли това е Науелито? 

Всъщност, според местните легенди, това езерно чудовище е загадъчно не само с това, че такива животни просто вече не съществуват на нашия свят. То постоянно променя своя облик, затова в течение на много векове то е описвано във вида на гигантска змия, или като праисторически плезиозавър, а понякога и като огромен крокодил. 

Всичките снимки обаче на Науелито, които са направени през последните 100 години, така и не са успели ясно да го уловят. 

Затова учените смятат, че чудовището в езерото не е нищо повече, освен измислица на местните жители.  

Превод и редакция: БЛИЦ