Смъртта плаши много хора, тъй като никой не знае какво точно се случва след нея. Съществуват много версии по темата какво ни очаква след смъртта, но наскоро учените сложиха край на спекулациите, изказвайки своето мнение по темата, основано на изследвания и факти.

След като човек умре, в тялото му възникват разнообразни процеси, които не могат да бъдат спрени. Казано по-просто - организмът започва да се самоунищожава. В кръвта и клетките на органите не постъпва кислород и те постепенно започват да умират.

Първа жертва става черният дроб, защото в него се съдържа огромно количество ферменти. Необратими процеси протичат и в мозъка, където има много течности.

Освен това организмът не може да изхвърли веществата, възникнали в резултат на химичните реакции, което ускорява процеса по самоизяждане.
 
Цветът на кожата
След това смъртта започва да оказва влияние и на другите органи. На практика съдовете са напълно разрушени. Кръвта, под влияние на силата на тежестта, постепенно започва да слиза надолу. Именно затова кожата на мъртъвците е много бледа.

Температура на тялото
Тъй като в организма не функционират никакви органи, температурата на тялото започва бавно да се понижава. В клетките не постъпва необходимото количество енергия, в резултат на което протеиновите нишки спират да се движат. Ставите и мускулите постепенно стават много твърди.
 
Челюстите, клепачите и мускулите на врата са първите засегнати. След това  всички останали мускули в тялото започват да стават твърди.
  
Кой живее в тялото на мъртвеца
В умрялото тяло вече няма човек, но започва да се развива трупна екосистема. Огромното количество бактерии, които са живели в човешкия организъм преди смъртта му, започват да се държат по съвсем различен начин и да се приспособяват с новите условия.

Смело може да се каже, че животът в тялото продължава, само че вече не се контролира от съзнанието.
 
Молекулярна смърт
Начинът, по който се разлага човешкото тяло, изобщо не е приятна гледка. Постепенно меките тъкани започват да се разпадат на соли, газове и различни течности. Този процес се нарича молекулярна смърт. Причината за разлагането са бактериите.
 
Някои подробности
Постепенно налягането на газовете в тялото започва да се засилва. По кожата се появяват мехури, защото те се опитват да излязат от тялото. След известно време кожата започва да пада на големи парчета.
 
По правило всички продукти, които са се натрупали в тялото, излизат естествено - през ануса и други отвори. Понякога газът в човешкото тяло е толкова много, че може да разкъса стомаха на починалия.
 
Връщане към природата

С това обаче не приключва всичко. Когато мъртвото тяло бъде положено в земята, то се връща в природата в буквалния смисъл на думата. Течностите започват да се стичат в почвата, а насекомите се заемат с разнасянето на бактериите.