На 28 май 1934 година е имало раждане, за което цяла Канада все още говори. Плодовитата майка, разчитала на близнаци, но дава живот на цели пет момичета наведнъж, но в седмия месец от бременността си. Буквално още от първите им глътки въздух за бебетата се грижат десетки медицински сестри, защото за първи път в историята и петте плода преживяват раждането. И петте момичета достигат пълнолетие, но доста пъти петзначките Дион съжалявали, че въобще са се родили. 

Трябва да се отбележи, че майката на петзначките въобще не си губела времето. Момичетата имат още пет по-големи братя и сестри, а след тях семейството се попълнило с още три деца. Уви, момичетата не успели да се впишат добре в семейството, макар и да изиграли ключова роля за неговото благополучие. 

Правителството на Канада успешно успяло да монетизира появата на петзначките, построявайки за тях нещо като инкубатор. Там Анет, Мари, Емили, Ивон и Сесил прекарали почти цялото си детство. Момичетата се учили у дома и почти никога не напускали стените на дома, оказвайки се изолирани от света.  

На ден животът на петзначките е можело да бъде наблюдаван от до 6000 човека, а за 9 години тематичният парк е бил посетен от над 3 милиона души! Феноменът Дион създал истински туристически бум в Канада и донесъл над 50 милиона долара на хазната.  

Родителите им също отлично припечелвали от звездните си деца, продавайки всякакви джунджурии с ликовете на петзначките. През 1943 година главата на семейството успял да си върне правата върху децата, но с това техните страдания не приключили.  

В новия им дом момичетата отново били обличани в еднакви дрехи, да ги смятат, че са една цяла личност, натоварвали ги с работа и всячески са се гаврили с тях. По-късно в книгата си сестрите дори говорят за сексуален тормоз от страна на баща им. 

Не е учудващо, че с навършването на пълнолетие момичетата веднага напуснали роднинския затвор. Три от тях, Мари, Анет и Сесил, се омъжили и създали семейство с деца. Животът на Емили бил внезапно прекъснат: 20-годишното момиче станало монахиня и се задушило по време на епилептичен припадък.  

През 1970 година сестрите се поинтересували от съдбата на Мери: жената, която живеела у дома си сама, престанала да поддържа контакт с тях. Доктор проверил какво става и открил в леглото бездиханното ѝ тяло. Мери била починала от тромб в Мозъка.  

В началото на 90-те години на миналия век останалите живи сестри се развели с мъжете си и започнали да живеят заедно. С общи усилия те успели да осъдят държавата за 3 милиона долара компенсации за изгубеното си детство. Оттогава момичетата много рядко се появяват пред публика, но правят всичко възможно тяхната история да не се повтори с някой друг.  

През 2001 година рак покосява 67-годишната Ивон, която прекарала остатъка от живота си в самота. Анет и Сесил и в момента са живи.  


Превод и редакция: БЛИЦ