След години, изкарани в битки с полската държавна администрация, един баща успя да промени името на сина си на Йода. 8-годишният Игор Йода Стажевски вече няколко дни официално се казва така, макар и през целия му живот семейството да го нарича Йода. Кръстен е на мъдрия и прочут майстор-джедай.
 
„През далечната 79-а година баща ми ме заведе на кино. Гледахме епизод IV от "Междузвездни войни". Спомням си как залата потъна в мрак, а после на екрана се появиха надписите.... все още това е сред най-милите ми спомени“, обяснява Войчек Стажевски, баща на Игор Йода.
 
Войчек - журналист по професия и запален фен на „Междузвездни войни“, още при раждането искал синът му да има второ име Йода, но се страхувал от административните пречки. А когато се опитал да го впише така, отначало получава отказ - не можело детето да бъде кръстено на ниско, зелено човече. Но в крайна сметка Варшавската община склонила.
 
„Йода е много силен и мъдър герой. Защо пък като кръстиш детето си на филмов герой, да не му пожелаваш да наследи неговите качества“, обяснява Каражина Клосинска от Полския езиков институт.
 
Неотдавна полските власти приеха закон, който задължаваше родителите в Полша да избират имена от конкретен списък. Мярката бързо беше отменена, но да кръстиш детето си с необичайно име, все още е истинско приключение.
 
„Когато получих писмото за промяната на името, не можех да повярвам. Надявам се синът ми да се гордее със своето необичайно име, всички да видят колко широкоскроени сме аз и майка му и самият той да бъде такъв“, казва Войчек.
 
Колкото до малкия Игор Йода - разбира се, той е запален фен на сагата на Джордж Лукас. Оказа се и че не е единственото поляче с име, вдъхновено от "Междузвездни войни" - тази година са родени и две момиченца, кръстени на принцеса Лея.