На 9 октомври 1992 г. блестящо огнено кълбо проблясва във вечерното небе над източните американски щати, изненадвайки хилядите зрители, гледащи седмичните гимназиални футболни срещи, които се играят из източното крайбрежие.

Огнената топка, която свидетели описват като по-ярка от пълнолунието, пътува почти хоризонтално и се насочва на североизток. Само за четиридесет секунди метеоритът прекосява четири щата, изминавайки 700 километра през атмосферата, пише profit.bg

Интензивната топлина и триене раздробяват космическата скала на повече от 70 парчета, някои от които са големи и достатъчно бързи, за да произведат свои собствени светещи пътеки в небето. Тежко парче от метеорита, с размерите на боулинг топка, в крайна сметка докосва земята в Пийкскил, Ню Йорк.
17-годишната ученичка Мишел Кнап гледа телевизия в хола на дома си, когато чува гръмовен звук. Тя изтичва навън и вижда на алеята нейния автомобил изкривен и с дупки по него. Голяма скала с тегло над 12 килограма лежи под колата, забита в асфалта. Все още пуши и мирише на развалени яйца. Космическото тяло на косъм се разминава с резервоара за гориво.
 

Разбираемо, Мишел не е щастлива. Тя наскоро си купува колата за 400 долара. Затова тя се обажда в полицията, съобщавайки за акт на вандализъм. Съсед обаче пръв предполага, че това не може да е дело на вандали, а по-скоро скалата идва от космоса.

Подозрението се оказа вярно, когато на следващия ден,куратор от Американския природонаучен музей в Ню Йорк потвърждава, че обектът е наистина метеорит - същият, който преминава през североизточното небе, отклонявайки погледа на треньори и родители от футболната игра на децата им.
Именно това безупречно избрано време за поява на метеорита на Пийкскил го превръща в едно от най-наблюдаваните и най-документирани метеоритни събития в историята на планетата. Десетки зрители на гимназиалните футболни срещи обръщат камерите си към небето, когато той се появява на хоризонта.

Около 16 различни наблюдатели на различни места записват събитието на лента - рекорд, който не е счупен до 2013 г., когато метеорит пада над Русия. Шестнадесетте видеоклипа на огнената топка, направени от различни гледни точки, позволяват на учените да определят точната траектория на метеорита.
Всъщност, Пийкскил е един от малкото метеорити, чиято орбита е известна, посочва Amusing Planet.

Що се отнася до колата, Мишел не губи време и сключва сделка с известен колекционер на метеорити за сума, която е почти два пъти по-голяма от тази, която е платила за колата. Оттогава насам превозното средство е излагано в многобройни градове по света, включително Париж, Токио, Мюнхен и др.