Започна предизборната кампания. От ГЕРБ-СДС съобщиха кандидата си за кмет на София в последния момент. Това е журналистът Антон Хекимян.

"Антон Хекимян безспорно е разпознаваемо лице, но освен това той е и човек, който познава проблемите на града и проблемите на хората, отразявал ги е много често, поставял е най-проблемните теми и не само ги е поставял, изисквал е отговори за решения. Имала съм лично много трудни участия по проблемите и по темите на София", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в студиото на "Опорни хора".

Тя изрази мнение, че обществото е в ситуация, в която има нужда не от теснопартийни кандидати. Очакванията ѝ са битката за София да бъде оспорвана.

"За мен лично е важно да се поставят проблемите на града и да се предлагат решенията, защото проблемите всички ги знаем, всички ние живеем в този град, но кметът и екипа му са длъжни да дават решенията и да работят за тях.

Големите проекти не се подготвят нито за една, нито за 2 години, понякога изискват повече от един мандат, но това не значи, че трябва да се мисли мандатно, трябва да се мисли за развитието на града, за голямата картина и разбира се за всеки от "малките проблеми", които тормозят хората ежедневно", коментира Фандъкова.

Кметът определи като малка вероятността в бъдещия Общински съвет да се постигне категорично мнозинство.

"Диалог трябва да има. Поставяйки като основа ценностите, стъпвайки върху ценности можеш да постигнеш и разбиране и съгласие. Аз лично се гордея, че по време на моето управление сме успявали да постигнем съгласие в Общинския съвет включително и пълен консенсус по много важни въпроси.

Много ярък пример е бюджетът, защото бюджетът в края на краищата е това, което гарантира изпълнение на стратегията, на визията, на политиката на кмета и обикновено там се получават много политически сблъсъци...

Имахме много разговори преди това и наистина този бюджет не беше бюджетът на Фандъков и за Фандъкова, защото буквално на мен ми предстои още месец работа", добави кметът.

Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че половин София се управлява и до този момент от ДБ, имайки предвид кметовете, които са издигнали или подкрепили. Фандъкова е категорична, че никога не е делила районните кметове:

"Даже често "нашите" кметове се сърдеха, че обръщам внимание на кметовете на опозицията, и обратното. Ако погледнете фактите и разпределението на ресурсите, те бяха по много ясни формули, в основата на които бяха брой жители, площ на района, тоест обективни показатели. Работила съм с идеята градът да се развива, за мен това винаги е било важно".

Градоначалникът се надява този път жълтите павета да са добре наредени. Определи голяма част от критиките за ремонта като основателни, припомни, че са поканени да работят водещи експерти, предстои да се види дали ще издържи на автомобилният трафик.

"Проверки се правят, но често се спекулира със стойността. Участъкът с жълтите павета струва около 200 000 лв. Сумата, която се цитира, е за цялата зона, това е зоната около "Александър Невски", градината "Кристал", градината зад Народното събрание, това е огромна зона със смяна на осветление.

Стойността е 200 000 на жълтите павета, нито лев не е платен към този момент за тях, заради нарушение на културната ценност. Аз налагах два пъти санкции по 100 000 лв. на изпълнителите, защото нека припомня откъде идва трудността - по мое предложение паветата бяха обявени за културна ценност през 2016 г.

Преди това са използвани материали, които ги увреждат, за мен това е символът на София, гордостта. Тъй като няма производство на жълти павета, трябва да ги опази максимално дълго време", коментира столичният кмет.

Йорданка Фандъкова обобщи, че оставя един работещ град, активен, свободен, град с развита икономика и с по-чист въздух. Кметът отчете, че по проекти се сменят 13 000 отоплителни уреда - печки на дърва и въглища с еко начин на гориво. Над 11 000 вече са подменени. Има средства за 10 000 уреда. С тях на практика ще се подменят половината от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища", даде конкретика кметът.

По думите на Фандъкова зимният сезон ще бъде гарантиран от "Топлофикация София", където се правят много инвестиции, включително е изготвен план с подкрепата на правителството на САЩ, за модернизация на дружеството, за изграждането на нови мощности за производство на енергия, включително за постепенното и поетапно преминаване от газ към зелен водород, намерен е и инвеститор.

"Последните години, когато цената на газа скочи и нямаше компенсации, доведоха до сериозни проблеми в плащанията, но в последната година се стабилизираха, дългът е сериозен към БЕХ и към "Булгаргаз", но в момента текущите задължения се плащат, за да може сезонът да е гарантиран", успокои Фандъкова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук