Нови скандални случаи лъснаха в записите от видеонаблюдението на вота в неделя. В секция в Лом членове на комисия задраскват квадратчето "не подкрепям никого" в пуснати празни бюлетини и така от недействителни ги превръщат във валидни.

Оказва се, че видеонаблюдението изобилства от скандални нарушения, стига да има кой да изгледа часовете със записи. И днес продължихме да гледаме и за съжаление откриваме изборно престъпление след изборно престъпление и то - извършени спокойно пред камерата.

Преправянето на празни бюлетини в действителни, било то и с "не подкрепям никого" влияе на резултата. Така броят необходими гласове за избор на кмет на първи тур с 50 плюс един процента от гласувалите се увеличава.

А "шаренето" - както го нарекоха в една секция по бюлетините за съветници - също не е чуждо на комисиите, съобщава БНТ.

Секция в Лом. Не виждаме лица, само ръце - те държат изборния резултат и решението какво да правят с пуснатите празни бюлетини.

- На тия празните предлагам да им сложиме за "не подкепям никого", защото ще ни е по-лесно така да ги оформим. Един да надраска у празните квадратчета отгоре "не подкрепям никого". Така или иначе тия къде нищо не е вписано в тая бюлетина за кмет...
- Разбира се.

Никой не е против измамата. Даже започват да си подават откритите празни бюлетини.

- Тука един хикс и не подкрепям никой.

Първият хикс е зачертан извън обсега на камерата, но следващите ги виждаме ясно.

- Не подкрепям никого... що невалидна, тя си е редовна тая...

Докато превръщат поредната недействителна бюлетина в действителна, се чудят...

- А защо са дошли?
- Еми може да искат само за общински съветници да гласуват някои.

Престъплението е извършено - без срам, без свян и е отразено в протокола: 20 гласа "не подкрепям никого".

"Безобразие, освен, че е престъпление. Тези, които пипат бюлетини, не могат да имат химикали. "Не подкрепям никого" е валидна бюлетина, за разлика от празната бюлетина, което веднага променя съотношението на подадените валидни гласове", каза Румяна Дечева - изборен експерт.

От север - поглеждаме на юг - към село Чучулигово - Петрич. Там комисията брои недействителен след недействителен глас за общински съветници. Хората масово зачерквали преференция 102 без партия. Илия Вачев, който е кандидат за общински съветник от коалиция "Граждани за общината" и е точно под номер 102 ги гледа, престъпва от крак на крак и съветва...

- Невалидни.
- Мале, що е бюлетини.
- Леле, леле...
- Е, грехота е, бе, хораааа!
Илия Вачев: Защо не ги разделите всеки да си вземе по партия и тва е.

Комисията се замисля.

Илия Вачев: На всички по едно-две и да напишете.
- Тея, които са празни, ако искате можем да си ги разделим на партии...
Илия Вачев: На всички партии по неколко.
- Мен не ме гледайте.
- И мен не ме гледайте.

Но всеки чака другия.

- Казвайте що да пра'име, аз не мога нищо да кажем.
- Ако попълваме, да попълваме тея, където са без преференции, само чисто празните.

Още малко доводи "за" и "против" престъплението.

- Какво има толко да си единен, кат' че ли главата ке отрежеш на некой? Защо кат' имаш възможност да помогнеш на това момче, да не помогнеш?
- Има запис, има и глас. Всичко има. Това може да те гледат и у чужбина. Не, така както го мислите тук да шаркаме така, целият свят ни гледа.... Ще си направите проблеми.

Съвестта на председателката надделява и измамата е осуетена.

"Естествено, че няма значение дали има видеонаблюдение. Ти си длъжен като председател да спазваш законовия ред и да изпълняваш своите задължения. В крайна сметка тези бюлетини са невалидни", казва Гергана Георгиева - председател на СИК в село Чучулигово.

Днес от коалицията, издигнала Илия Вачев, се разграничиха от него.

"Ние не подкрепяме такова поведение. Това за мен е голяма изненада. Като ние открихме сигнали в поведението на съответния колега малко преди изборния ден и така се разграничичхме още преди самия изборен ден, като вече на изборния ден вече почти и не комуникирахме", каза Константин Качулев - водач на листата на коалиция "Граждани за общината".

Справедливостта след опита за измама: Илия Вачев не е избран за съветник. Отказа да говори с нашия екип. А експертите казват: по селата е така.

"В по-малките населени места - там, където общината е единствен работодател, там, където зависимостите са много дълбоки, няма как членове на секционни комисии да се опълчат срещу единствения работодател", коментира Румяна Дечева.

А какво ли е било преди камерите? Чуваме в секция в Ихтиман...

- Какво ѝ е на тая бюлетина?
- Има указания с V или X.
- Добре, какво ти пречи?
- На мене нищо не ми пречи, обаче си има правила.
- Нали първия път правеше "тък, тък, тък", сега не можеш...

А какво се случва с героите от разкритията, които направихме в предишните дни? Двамата членове на секционната комисия в Малорад от случая, който стана известен като: "Да помогнем на Мартин и баче Цено", за който БНТ първа съобщи, остават в ареста. Това реши днес Районният съд в Бяла Слатина. Решението може да бъде обжалвано.

Няма задържани обаче по другия случай, за който ви разказахме снощи - от монтанското село Габровница, където членовете на СИК манипулират резултатите от вота. Прокурорската проверка по случая не е приключила като ще бъде прегледан целия видеозапис.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук