На 21 април Светата ни църква почита Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия.

Свещеномъченик Януарий

е живял по времето на императорите Диоклетиан и Максимиан. Когато Януарий бил епископ в италианската област Кампания, управителят Тимотей на областта бил раздразнен от бързото увеличаване на християнската общност. Първом накарал епископа да се отрече от вярата си в Христа и да се поклони на идолите. Януарий останал твърд и непоколебим. Не помогнали нито обещанията, нито заплахите. Разгневен от това, Тимотей заповядал да го хвърлят в нагорещена пещ, но Януарий излязъл от нея невредим.

По късно Епископ Януарий и други християните били дадени на животните в арената но станло чудо и зверовете не им направили нищо.
Накрaя Епископа и другите християни, които не се поклонили на идолите били обезглавени с меч.

Тялото на св. Януарий било пренесено в Неапол, където и до сега се почита неговата памет. Жителите на Неапол го приемат като свой защитник и покровител.

Св. мъченик Теодор
живял през царуването на император Антонин (138-161 г) в Пергия Памфилийска.

Свети Теодор като красив и снажен юноша бил прзван за войник но отказал службата и да се поклони на идолите. Поради тази причина бил хвърлен в тъмница ино всеки път когато езичницитерешавали да го подложат на жестоки мъчения Бог по чудесен начин му помагал и Свети Теодор оставал невередим.

Накрая на земните си дни светецът приел мъченическа смърт разпънат на кръст.