"Преди да ме арестуват, в кошче за боклук намерих двата телефона в столичен мол. Взех ги и ги дадох на сервиз в "Лозенец", за да си купя четки и материали". Това заяви задържаният за заплахи срещу магистрати и политици Илко Захариев.

"С престъпления не се занимавам, а с математика, рисуване. Това съм учил в УАСГ. Завършил съм с отличие математическа гимназия", заяви скитникът Захариев, който стана известен като Червения пират.

Преди минути съдът реши 35-годишният Захариев да остане за постоянно в ареста.

Именно по време на делото стана ясно, че той е лежал вече два пъти в психиатрична болница.

В съдебната зала стана ясно, че обвиняемият няма лични документи. Захариев заяви, че са му ги откраднали преди време.

По неговите думи той е архитект на свободна практика. Твърди, че живее в София в апартамент под наем.

Стана ясно още, че е лежал в психиатрично заведение.

"Моето убеждение е, че той не е съпричастен към деянието. В него са намерени устройства, но от моя подзащитен разбрах, че малко по-рано ги е намерил в столичен мол", заяви неговият адвокат.

Той допълни, че не е запознат с твърденията, че е направил самопризнания.

Ето и цялото решение на съда:

По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража 35-годишен мъж за закани с убийство срещу магистрати.

И.З. е привлечен към наказателна отговорност, за това че на 21.02.2024 г. е  изпратил до различни институции множество електронни съобщения, съдържащи закани с убийство спрямо магистрати и обидни квалификации, касаещи политици и други публични личности.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода". С постановление на прокурор И.З. беше задържан за срок до 72 часа.

Днес, 03.03.2024 г., състав на Софийски районен съд се съгласи с доводите на дежурния прокурор, че И.З. може да се укрие или да извърши друго престъпление и определи спрямо него най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук