Изключително изпечени джебчийки се изправиха пред Окръжен съд - Пловдив.

Подсъдимите Малинка Найденова и Гергина Тодорова присъстваха лично в залата, за да разберат каква ще бъде тяхната съдба. Всяка една от двете има над 5 присъди за кражби през времето, а в момента Малинка се намира в сливенския затвор, защото е извършила ново престъпление в условие на продължаващо такова.

Още в началото на заседанието съдията се пошегува, че двете са комшийки в село Труд, а един от адвокатите допълни, че могат да станат съседки и в затвора. Причините за днешното заседание са две, съобщава plovdiv24.bg. 

Едната е, че на 04.06.2023 г. в популярен магазин за домакински потреби са откраднали портфейл с кредитни карти от раницата на клиентка. Двете са се правили, че пазаруват, а всъщност са прикривали престъплението си с дрехи. Стойността на кражбата им възлиза на 570 лева.

Другото обвинение е, че Малинка 13 пъти е извършила плащания на стойност 100 лева с вече откраднатите карти.

На заседанието днес става ясно, че двете джебчийки желаят да направят споразумение с прокуратурата и съда. За наличието му обаче е нужно и двете да върнат откраднатата сума на пострадалото лице.

Малинка изрази готовност да преведа сумата веднага, но Гергинка пожела да заработи парите и чак тогава да преминат към споразумение. 

Адвокатът на Малинка изрази своя скептицизъм относно възможно споразумение, което ядоса подсъдимата и тя пожела да смени адвоката си, но до такова действие не се стигна.

В крайна сметка съда насрочи друго заседание за 6 ноември, когато се очаква подсъдимите да са събрали и внесли сумата. Ако това не се случи, заседанието ще трябва да продължи по общия ред, а не със споразумение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук