Престъпна група от седем души е ощетила бюджета с 2 779 186 лева. Групата е действала в продължение на 11 месеца - от септември 2013 г.

Участниците организирали внос на месо в страната от името на дружества, регистрирани на малоимотни лица, и избягвали установяването и плащането на ДДС чрез продажба на вносната стока без документи или чрез минимизиране на данъчните задължения с включване на фактури за нереални доставки в дневниците за продажби на контролираните дружества.

Днес спецсъдът наложи две ефективни и пет условни присъди на седмината по обвинение за участие в група за данъчни измами, съобщиха от Спецпрокуратурата.

Съдът е уважил в пълен размер гражданския иск на министъра на финансите в размер на 2 779 186 лева спрямо ръководителя на групата, извършил данъчните престъпления.

Седем години лишаване от свобода наложи съдът за организатора на групата Пламен И. Тригодишна ефективна присъда определи за участника в групата Георги Г.

Останалите членове на престъпното сдружение са осъдени на различни срокове "Лишаване от свобода" с отлагане на изпълнението. Групата бе неутрализирана на 14 октомври 2014 г.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.