Апелативният съд в Пловдив отново поряза обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив в отвличане и изнасилване Пеньо Мангъров – Сашо Чешкия, да излезе на свобода.


Той остава за постоянно в ареста, въпреки че според твърденията му, здравословното му състояние не било никак добро и зад решетките не му давали нито хапчета, нито му осигурявали адекватно лечение, пише в. Монитор.

В последните си думи пред 3-членния съдийски състав Мангъров обяснява, че красивата пловдивчанка сама е пожелала да отиде с него до софийския му апартамент и че е шофирала луксозното му и струващо над 400 000 лева возило. „Така, както Р. е преценила да демонстрира подобно поведение, точно така е преценила да изпита повече от 10 оргазма при секс с мен и поради същата причина, че е била „отвлечена“,  тя шофираше колата ми с над 260 км/ч, както в едната посока, така и в другата. И на другия ден сутринта, според показанията на самата Р. В., аз съм й дал ключовете от джипа, който й се сторил, че не е чисто нов, за да се прибере самичка до Пловдив. Тъй като съм й обещал лично аз да я върна, след като излизаме на улицата, тя отново ме помоли да шофира тя колата ми, която според нея, й е любимата марка”, каза пред съда Мангъров. В последните си думи той отново поиска свобода, защото не бил добре със здравето. Според неговия адвокат двете обвинения срещу Мангъров са изпразнени от съдържание. „Не е случайно, че самият наблюдаващ прокурор вече за втори път в процедури по мярката на Мангъров казва: „Аз до някаква  степен  бих се съгласила със защитата, ако се допусне, че въпросната пострадала е проститутка“. Аз съм много далеч от това да твърдя, че въпросната девствена дама е проститутка. Не бих си го и помислил.  Тя е   двадесет и няколко годишно момиче, без един    час трудова ангажираност”, казва в пледоарията си защитникът. След това той развива фактологията с данни как момичето е шофирало с между 160 и 200 км/час колата на клиента му и как са спирали на бензиностанция, където ако е била отвлечена, е щяла да иска помощ. Не само, че тя не е сторила това, но и в апартамента на Пеньо в София, в който имало камери, се виждало как младата дама стои насред една от стаите към половин час сама с телефона си в ръка. Но отново не се била обадила на никой за помощ, казва адвокатът. Той иска от прокуратурата да изземе записите от бензиностанцията и от центъра на Пловдив, където девойката сама се качила в колата на Мангъров. „Факт е и тя самата го признава, че тя управлява този автомобил. И г-н  прокурорът я питаше: „Ама защо е необходимо да се ходи в София, не може ли в колата или в Пловдив?“ и т.н. Тук има доказателства. Въпросната дама е казала: „За мен е без значение къде ще прекарам нощта с теб“ - по отношение на Мангъров. „За мен е важно утре  в 9 часа  да се върна в Пловдив, за да си разходя кучето“. На другия ден отново тя, управлявайки автомобила, се връща в Пловдив, за да си разходи кучето, без да има минималното  намерение да сигнализира и да подава оплакване за  изнасилване и за нещо подобно”, твърди още адвокатът. Той сочи за пример и някакво натискане и опипване на входа на столицата, когато при вида на полицейски патрул, младата дама седнала в скута на Мангъров и устроили сцена на полицаите.

Според прокурора „в случая е налице едно психическо въздействие, което е  продължило във времето, което е предшествало станалото и е довело до там, пострадалата Р. В. да вземе решение да претърпи нещо, което не е желаела да претърпи, но да избегне по-тежки  вредни последици за себе си и за семейството си”.

По повдигнатите му обвинения Пеньо Мангъров го грози затвор от 10 до 20 години или доживотен. Макар и разследването да е в начален етап, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение Пеньо Мангъров да е съпричастен към престъпленията, в които е обвинен, се мотивират апелативните съдии. Според тях има реална опасност при по-лека мярка от задържане под стража обвиняемият да извърши престъпление. Този извод се обосновава от обремененото му съдебно минало, като всички престъпления, за които е осъждан, с изключение на първото, са за престъпления против личността, изнудване и принуда. Апелативният съд  прие, че съществува и реална опасност да се укрие.

Той бил закопчан на 10 януари в града на тепетата, след като пловдивчанка се оплакала, че Пеньо я е качил в колата си, закарал я е до София, където я е изнасилил. След това я върнал обратно в Пловдив. Последно бе арестуван миналия септември и отново бе обвинен в изнасилване на млада жена. Рано сутринта на 5 септември м.г. в къщата си в столицата той изнасилил друго момиче, като преди това й дал избор, сочейки й че има две възможности. „Или да те пребия, да те изнасиля и да те изхвърля като куче, или да не се съпротивляваш и да стане по лесния начин”. Момичето явно не се съгласило на лесния начин и Пеньо Мангъров бил арестуван в София. Няколко месеца по-късно случката се повтаря, но с пловдивчанка.

Името на Сашо Чешкия нашумя в края на миналия и началото на този век. Той бил издирван от прокуратурата в Чехия за две поръчкови убийства. Едното е от декември 1998г. на богатия строителен предприемач Ладислав Цимерман. Второто покушение е от април 1999г. на осветителя в Народния театър в Прага Иржи Витек. От прокуратурата в Чехия търсили над 2 години Мангъров и го открили в нашенски затвор. Сашо Чешкия излежавал присъда за изнасилване на студентка. В Прага Мангъров получил 30 години затвор при задочно съдене, която присъда била отменена. През септември 2009г. Мангъров получи 20 години затвор за убийството на Цимерман от окръжния съд в Пловдив, който го оправда за второто убийство на Иржи Витек.

Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!