28 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок. За същия период от време - никакъв лов, пише rodopi24.com

Това чу за втори път ловецът, който застреля свой колега. Присъдата на Окръжния съд в Кърджали бе потвърдена от апелативните магистрати в Пловдив, след като бе обжалвана.

Припомняме, че 40-годишният Х.С. бе признат за виновен в причиняване на смъртта на 30-годишния М.Н. поради немарливо изпълнение на правно – регламентирана дейност – ловуване, представляваща източник на повишена опасност, вследствие на нарушение на нормативно регламентирани правила за боравене с оръжие и извършване на лов.

Трагедията се разигра на 27 февруари м.г. в землището на село Чобанка. 40-годишният Хаккъ и 30-годишният Мурат от ловна дружинка „Равен“ имали разрешение за лов на хищници. Кървавият инцидент станал до кошари на около 200 метра от махала Горна Чобанка около 1 часа след полунощ на 27 февруари.

Двамата обикаляли в търсене на вълци, чакали и лисици с автомобила на загиналия. Спрели превозното средство след като забелязали лисица. Хаккъ слязъл с пушката си и потърсил животното, наблюдавайки през монтирания на оръжието му термален прицел с далекомер. През това време партньорът му взел своята карабина от задната седалка и също слязъл. Колегата му мернал животното, свалил предпазителя и стрелял в тази посока, без да се убеди къде в този момент е придружителят му. Патронът попаднал в тилната област на главата и убил на място 30-годишния Мурат.

Решението на апелативните магистрати може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук