Апелативният съд във Варна потвърди присъдите на Шуменския окръжен съд по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

Първата инстанция присъди на главния машинист Димитър Михнев 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от правото да упражнява професията си.

Помощникът му Радослав Петков пък получи 10-годишна присъда и му е отнето правото да упражнява професията си за 12 години.

Двамата са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г., при управление на товарен влак са нарушили правилата за движение. Те са навлезли в гарата със 78 км/ч., като не са изпълнили сигнализацията на предупредителния светофар, който указвал готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч. Те не се се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч., с готовност за спиране.

В резултат на това последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив.

Така, по непредпазливост, двамата са причинили смъртта на седем души, тежко бяха ранени други четирима, а 10 души пострадаха. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!