Обвиненият по случая "Дебора" отново е подал молба случаят да бъде "изнесен" от Стара Загора и преместен в друг град. Това е причината да не се е случило заявеното от прокуратурата преди 3 седмици, че в близките дни обвинителният акт срещу Георги Георгиев ще бъде в съда.

В момента делото е във Върховната касационна прокуратурата, която трябва да се произнесе по молбата на защитата на Георгиев, казаха от държавното обвинение, цитирани от "Сега".

В началото на октомври върховната прокуратурата отказа да премести разследването. За да се съгласи сега, трябва да са възникнали някакви нови обстоятелства. Публична информация за такива няма. 

На 11 ноември районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова разказа, че са събрани нужните доказателства, за да докаже, че Георги Георгиев е извършител на трите деяния, за които е обвинен - телесна повреда, принуда и закана с убийство.

Георгиев е отказал да му бъде направена психолого-психиатрична експертиза, но характеристичните данни за него сочат, че е доминантна, конфликтна личност, която не цени мнението на другите, смятат разследващите, и припомнят, че той вече има две осъждания за телесни повреди.

Димитрова увери, че прокуратурата е събрала и доказателства, с които оборва алибито му. Включително е направен следствен експеримент, чрез който е доказана траекторията му в нощта, в която е обезобразена жертвата.

19 вещи лица са работили по делото, разпитани са много свидетели, посочи още прокурорът. Дебора е с черепно-мозъчна травма, а с макетното ножче са ѝ нанесени 18 рани. Престъплението е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, казват от прокуратурата.

"Нанасянето на телесните повреди е предумишлено, има предварителна подготовка. Обвиняемият се е снабдил с маска, с латексови ръкавици, електрическа машинка и макетен нож, който е бил негов. Пострадалата го е виждала не веднъж в него този нож, познава го по цвят и по вид", каза Димитрова.

Направена е експертиза, която установява вида на машинката. Самата машинка, с която е остригана главата на жертвата, обаче не е намерена.

Тя призна, че "действително биологичните следи на местопроизшествието не са оставени от обвиняемия". "Но има достатъчно доказателства от други източници", посочи прокурорът.

Бил е там и я е обезобразил! Прокуратурата приключи зверството с Дебора, а на касапина й му се стъжни!

Случаят "Дебора" разтърси държавата през лятото, когато близките на момичето, отчаяни от действията на институциите и пускането на Георгиев на свобода, се обърнаха към медиите. След като случаят беше разгласен, последваха проверки в прокуратурата, които приключиха с разжалването на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев.

Георгиев получи три обвинения и към момента е в ареста. Парламентът пък набързо прие промени в Закона за защита от домашното насилие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук