Окръжен съд спря за един месец делото за лихварство срещу благоевградския заложен бос Венцислав Шалявски заради влошеното му здравословно състояние. Това се случи на вчерашното съдебно заседание, след като той не се яви за пореден път, а в залата беше само вторият подсъдим – бившият му бодигард Георги Разсолков. 

По делото бе приложена медицинска експертиза, подписана от шестима експерти, че Венцислав Шалявски е със сериозно белодробно заболяване, заради което от 11 декември миналата година се лекува във ВМА. Лечението му още продължава и като се вземе предвид, че е инвалидизиран на 100% заради основното му тежко заболяване – мускулна дистрофия, в резултат на което може да движи само главата и ръцете си, участието му в наказателния процес на този етап е невъзможно. При това положение петчленният съдебен състав определи делото временно да бъде спряно, като след един месец ще бъде възобновено. Ако и тогава не бъде в залата, ще бъдат изискани нови медицински данни за здравословното му състояние.

Припомняме, че той е обвинен, че в продължение на 10 години – от 2005 г. до 2015 г., като физическо лице без съответно разрешение извършвал по занятие банкови сделки – незаконно предоставял кредити за своя сметка и на собствен риск, в резултат на което придобил неправомерни доходи – 23 769 лв. и 49 970 евро. Миналия месец Венцислав Шалявски получи обезщетение от държавата от 3000 евро за неимуществени вреди, след като Европейският съд  в Страсбург осъди България за унизителното му третиране по време на полицейската акция при задържането му. Държавата бе осъдена да изплати и направените съдебните разноски по делото от 2500 евро.

Заради влошено здравословно състояние по същия процесуален ред от близо две години са спрени делата за пране на пари и наркотрафик срещу тополнишкия наркобос Огнян Атанасов и срещу пенсионирания военен Здравко Митков, който е подсъдим за опит за убийство на благоевградската адвокатка Юлия Ангелова. Първият е напълно зависим от лекарствата и неадекватен, а вторият лежи парализиран на легло. През 6 месеца делата им периодично се спират и възобновят до поредната медицинска експертиза.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: struma.com