Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Иван Тръненски-Трънчето, от Хисаря и Злати Златев. Спрямо тях е повдигнато обвинение за грабеж в съучастие на сумата от 26 000 лева от игрална зала в ЖР „Тракия“ в Пловдив .

Двамата са привлечени към наказателна отговорност за  тежко умишлено престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода, като обвиняемият Тръненски е извършил деянието при  условията на опасен рецидив.

Съдът реши, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано подозрение за съпричастност към престъплението, за което двамата са привлечени към наказателна отговорност.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, съществува реална опасност всеки от двамата обвиняеми да извърши престъпление, като за обвиняемия Иван Тръненски тази опасност се извлича и от обремененото му съдебно минало, осъждан е 13 пъти, като последното наказание лишаване от свобода е изтърпял през ноември 2020 г.

За Злати Златев тази опасност е изводима от активната му и интензивна помагаческа дейност, спомогнала значително за осъществяване на деянието.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ