В добро здравословно състояние, Ценко Чоков се включи активно в процеса срещу него и на заседанието в петък в спецсъда ,пише „Конкурент”. Едва преди три седмици кметът на Галиче поиска от магистратите да бъде освободен от ареста заради общо 14 заболявания, от които е заболял при престоя си зад решетките. Висока кръвна захар, подагра, полиневропатия, високо кръвно, коксартроза, разширяване на черния дроб, камъни в бъбреците, дископатия, завишен холестерол, увреден слухов и очен нерв мъчели Чоков, оплака се самият той. Заради притеснително кървене от ануса магистратите все пак решиха да го пратят в МВР болница за допълнителни изследвания.
В залата на спецсъда вчера Чоков показа завиден хъс и активно участваше в разпита на всеки един от свидетелите, даващи показания срещу него. Той дори стигна до скандал с наскоро пребития свидетел Емил Марков.

Със 100 лева Ценко Чоков опитал да вербува свидетел срещу пребит от сина му студент.Това стана ясно по време на поредното заседание в спецсъда срещу Ценко Чоков. Заедно със сина си Мартин и още шестима души са обвинени в лихварство, рекет, палежи, побоища и отвличания.

За смешния подкуп разказа Дейвид Тодоров. Младежът обясни как през пролетта на 2016 г. бил заплашен от Ценко Чоков да каже в полицията, че е видял как братовчед му Радослав Илиев продава трева. Предложени са му и 100 лева, ако свърши работата. Давид категорично отказва и отива директно в районното управление да подаде жалба.

"Влизайки в сградата на полицията, униформеният Николай Митов ме предупреди, че като изляза, Ценко Чоков ще ме пребие за това, че пускам жалба срещу него", обясни Дейвид пред спецмагистратите.
"От януари 2017 г. съм в тежък конфликт и с двамата си братовчеди Радослав и Искрен Илиеви, тъй като са се продали на Ценко Чоков", обясни свидетеля.
"Заплашват ме с ножове, защото съм свидетел по делото, искат да ме убият. Радослав бе пребит от Мартин, но после нещата се обърнаха. И Искрен и Радослав си смениха показанията", разказа още Дейвид.
Радослав Илиев стана медийно известен, след като през януари 2016 г. в национален ефир разказа как Мартин Чоков го е пребил.

"Спира срещу мен, на майка ме псува, мангал ми вика, слиза от колата, аз го питам защо го прави това, той въобще не ми отговори и ме удари. Качи се в колата и каза, че другия път ще бъде повече", обясни тогава момчето.

След като е ударен с юмрук в лицето, Радослав Илиев пада на земята и си удря главата, откаран е по спешност в болницата в Бяла Слатина, където едва се възстановява след две операции на главата. Пострадалият внася жалба в полицията, води се и дело, по което Радослав Илиев търси 20 000 лева обезщетение за побоя. Изненадващо на едно от заседанията на спецсъда Радослав тотално обърна своите показания и обясни как никога не е бил удрян от Мартин Чоков.

"Ценко Чоков им е дал пари, за да си променят показанията. Те ми казаха, че им е платено, после си влошихме отношенията", разказа още Дейвид. 18-годишното момче обясни още, че за назидание са го набедили за палежа на кола в селото.

"Без свидетели, казаха че съм запалил колата на Георги Петров- Лимонката, който е близък с Ценко Чоков. Сега се води дело срещу мен", обясни още Давид Тодоров.
След него на свидетелската скамейка застана и Момчил Илиянов. Младото момче продължи да разказва за безчинствата на Ценко Чоков и отрочето му Мартин:
"Както си вървяхме по улицата аз и приятелите ми Ивайло Кочалски и Питър Радулов, на улицата спря бяла кола. Караше я Димитър, с него бяха Мартин Чоков и Иван Тодоранов. Тримата изскочиха от колата, издърпаха Питър и започнаха да го бият, след което го натовариха в багажника на автомобила и отпрашиха", обясни Момчил Илиянов.
Младежът бе категоричен, че дори не му е хрумвало да се обади в полицията."Бях се паникьосал, много се изплаших", категоричен бе Илиянов.