Присъда от година и половина с изпитателен тригодишен срок получи бившата дознателка от Благоевград Розалина Кьосева, която помагаше на любимия си криминално проявен Владо Бойчев, по прякор Боклука.

Тя ще бъде лишена и от правото да работи като дознател, ще трябва да плати и разноските по делото.

Ето какво съобщиха от Районен съд-Благоевград:

Районен съд – Благоевград одобри постигнато споразумение между Районна прокуратура - Благоевград  и Р. К. - бивш  разследващ полицай, за извършени от нея престъпления по служба, разгласяване на информация, лъжесвидетелстване и лично укривателство.
 
Състав на Районен съд – Благоевград, прецени че постигнатото между държавното обвинение и обвиняемата – Р. К. споразумение е законосъобразно и непротиворечи на морала.
 
Съгласно споразумението обвиняемата Р. К. се признава за виновна за всички повдигнати обвинения срещу нея и се съгласява да и бъде наложено  наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 1 /една/ година и 6 /шест/ месеца, което на основание чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено за срок от 3/три/години.
 
Освен това обвиняемата се  наказва с лишаване от право да заема държавна длъжност „разследващ полицай“ по смисъла на чл.37, ал.1,т.6 НК, изискваща юридическо образование за срок от 1/една/ година.
 
Направените разноски  по делото ще бъдат заплатени от Р. К.
 
Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

БЛИЦ припомня, че през м. май 2015 г. обвиняемата  започнала работа като   „младши разследващ полицай“ в Районното управление на ОД на МВР гр. Благоевград. Във връзка с образувано досъдебно производство за извършена измама, през м. декември 2016 г., й било разпределено разследването по случая. С оглед събраните данни, съпричастност към престъпното деяние имал Владимир Бойчев  (на 32 години). 

Въпросният мъж бил многократно осъждан и известен като лице от активния криминален контингент, регистриран по линия наркотици, проституция и фалшива валута. В изпълнение на служебните си задължения, обвиняемата  предприела действия по възложеното й разследване – призоваване на  Бойчев  за извършване на процесуално - следствени действия с негово лично участие. Обвиняемата започнала да поддържа приятелски отношения с него, които прераснали в интимни. 

Кьосева не   не изпълнявала задълженията си по служба, бездействала, не извършвала своевременно и коректно необходимите действия, с оглед изясняване на фактическата обстановка и разкриване на обективната истина в рамките на разумния и законоустановен срок, се казва в обвинителния акт на прокуратурата .

Многократно Розалина Кьосева посещавала любимия си в затвора ,като изнасяла данни за магистрати и колеги ,които затворникът ползвал . Почти три години Кьосева  продължава сагата ,която костваше кариерата на баща и ,дългогодишният полицай Георги Кьосев.