Солени присъди за извергите, които тероризираха и ограбиха старица в Белозем, даде Пловдивският окръжен съд. Припомняме, че  тримата роми нападнаха, удряха влачиха и ограбиха 82-годишната баба Атанаска Минева през февруари миналата година. 

По 10 години в зандана ще лежат циганите Атанас Радев и  Ангел Василев, а рецидивистът Тодор Велиев ще търка наровете 12 години. 

След нападението баба Атанаска беше в много тежко състояние и на легло, от паането е била със счупен десен крак. Държавното обвинение обясни, че ромите са били изключително дръзки и нагли.

Те са нахлули шумно в дома на невинната си жертва, целта им е била да я сплашат и оберат пари и ценности. 

"В стаята влизат трима млади мъже. Всичките са по-силни от нея. Те влизат шумно, а не като крадци, те са тръгнали за грабеж, за да предизвикат страх. Особено, ако живееш сам и си на 82 години", подчерта прокурорът поделото.

Рецидивистът Тодор Велиев безцеремонно бутнал пенсионерката на земята, опрял нож на шията й и поискал парите.

Другите двама нападатели наблюдавали гаврата. Прокуратурата поиска 8 години затвор за Велиев и смята, че и тримата цигани са еднакво виновни. 
Нанесли са телесна повреда на възрастната жена, която е доказана със съдебно-медицинска експертиза.

Експертизите по случая също доказват вината на мъжете. Освен това и тримата са направили самопризнания пред разследващите и оперативните полицаи, разказвали са и на съкилийниците си в ареста за грабежа. 

При нападението циганите задигнаха микровълнова фурна на стойност 25 лева, проточен бойлер „Теси“ на стойност 35 лева, мобилен телефон „Нокиа“ на стойност 15 лева, безжичен домашен телефон на стойност 90 лева, 100 лева. 

В съдебната зала те започнаха да отричат и да твърдят, че самопризнанията им били изтръгнати насила от полицаи, които ги били, каза още гневна прокурорката по делото.

Според нея станалото престъпление е било умишлено и всеки е имал определена роля в схемата.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ