След години съдебни саги на няколко инстанции и при различни съдебни състави, днес ще бъде прочетена присъдата на едно от знаковите дела в Пловдив - това срещу Атанас Червенков - Райфъла, пише Трафик нюз бг. Процесът по същество приключи вчера, четири месеца, след като делото срещу бизнесмена беше рестартирано. Новият процес протече по съкратената процедура по искане на Райфъла и останалите обвиняеми, но без признаване на вина от тяхна страна. 

Днес се очаква съдебния състав с председател съдия Екатерина Роглекова да реши съдбата на Атанас Червенков, Веселин Загорчев - Тъпото и техните четирима съучастници, обвиняеми по делото - Симеон, Бисер, Стефан и Васил. 

Прокуратурата поиска 16,5 години затвор за Райфъла. По време на пледоариите, защитниците на всички обвиняеми поиска по-леки наказания, а адвокатът на Васил Василев настоя за пълно оневиняване.

Припомняме, че Райфъла, Тъпото и четиримата им съратници са обвинени за извършване на опит за предумишлено убийство с користна цел, за умишлени палежи, при условията на продължавано престъпление, с последвали значителни вреди и за умишлено унищожаване на чужди движими вещи.

Загорчев като подбудител и помагач, Райфъла като подбудител, Васил като помагач, Симеон и Бисер като извършители, са обвинени в това, че на 12 февруари 2014 г. в съучастие са направили опит умишлено да умъртвят собственикът на медицински център Аргир Гяуров, който беше намушкан многократно с нож във входа на жилищния си блок в Тракия.

Петимата са обвинени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода от 9 януари 2014 г. до 22 януари 2015 г., сред които колите на бившия депутат Антоний Йорданов и съпругата му Татяна Йорданова. 

Припомняме, че в края на април делото стартира за втори път в Окръжен съд - Пловдив, след като състав на Апелативен го върна за второ разглеждане. Първата присъда бе произнесена от съдия Даниела Събчева бе отменена и по методът на случайното разпределение, делото бе разпределено на съдия Магдалена Маркова. Съставът на Окръжен съд, ръководен от съдия Маркова, върна обвинителния акт на прокуратурата, но в последствие нейното постановление бе отменено от по-горната инстанция.

При предишното разглеждане на делото, съдията реши Райфъла да остане 13 години в затвора. Предстои да стане ясно колко ще бъде присъдата в настоящия състав. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!