Милиони хора наблюдаваха последното за годината слънчево затъмнение, известно още като "огнен пръстен". Красивото астрономическо явление можеше да се види най-добре в Близкия изток и страните в Южна Азия.

За тази година това ще е последното астрономическо събитие в подобен мащаб, а догодина предстои и историческа за човечеството мисия в Космоса.

„Марс 2020” на НАСА ще има за цел да открие извънземен живото на друга планета, признаци за живот за сегашен или отминал на повърхността, или във вътрешността на Червената планета, като става дума за микрооргазнизми, не за зелени човечета”, обясни астрофизикът Тихомир Димитров.
 


Той добави, че подобна мисия ще имат и Европейската космическа агенция заедно с Роскосмос.

Астрофизикът смята, че в следващите 10-15 години човек ще е стъпил на Марс, а стъпка напред са вече изпратените марсоходи като „Кюриосити”, а негов брат близнак ще бъде изстрелян и ще кацне през 2021 г на Червената планета, обясни още Димитров.

А през отиващата си година Луната стана също обект на много мисия, някои бяха неуспешни, но успешната Китайска направи невероятен пробив, която за първи път приземи космически апарат на обратната страна на спътника на Земята, обобщи астрофизикът.