Американското издание The Financial Times съобщи, че първият от обещаните на Киев зенитно-ракетни комплекси Patriot е доставен в Украйна.

В Незалежная в това отношение цари изключителен ентусиазъм, подобен на това, което се наблюдава във Вашингтон в началото на 80-те години, когато беше създадена тази система за противовъздушна отбрана.

Пробно посещение на "пейтриъти"

Зашеметяващата новина за пристигането на първата партида системи за противовъздушна отбрана Patriot в Незалежная беше съобщена на града и света от The Financial Times. Вярно, без връзки към източници.

Така че, ако всъщност тези системи все още не са пристигнали в Украйна, тогава вероятно ще се появят скоро - след ден, след седмица, след месец. Има ли значение кога - украинските туземци чакат американските ПВО от декември, могат да изтърпят още малко.

След това в края на миналата година президентът на САЩ Джо Байдън инструктира държавния секретар Антъни Блинкен да контролира отпускането на до един милиард долара на режима в Киев за "помощ на Украйна", като впоследствие уточни, че парите ще бъдат използвани за "укрепване на противовъздушната отбрана", включително закупуване на системи за противовъздушна отбрана Patriot.

През януари ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба по време на брифинг каза, че подготовката на Киев за приемането на "пейтриъти" на въоръжение вече е започнала:

"Завършихме миналата година с революционно решение да предоставим на Украйна американски системи Patriot, за което се договориха лидерите на Украйна и Съединените щати Владимир Зеленски и Джоузеф Байдън".

"Ние високо ценим тази стъпка на Съединените щати. Очакваме с нетърпение внедряването на Patriot възможно най-скоро", заяви още той.

Симптоматично е, че преди американците поляците, или по-точно полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, информираха за пристигането на ракетната система на тяхна страна. В интервю за испанското издание Razon.

Те не пропуснаха да добавят, че, както казват, Варшава също има пръст в този процес. Намеква се, че в бъдещите си територии тя държи всичко под контрол.

По-късно обаче се оказа, че полският министър много се хвали и Полша няма нищо общо с доставките на Patriot за Украйна. И полското министерство на отбраната трябваше - очевидно след недоумението, изразено отвъд океана - да обясни думите на своя ръководител с "неточен превод".

Както и да е, системата за противовъздушна отбрана Patriot или наистина вече е някъде в Украйна, или е на път. Но много близо. Германия и Холандия също обявиха намерението си да доставят на Киев подобни системи за ПВО.

Колко от тях общо ще бъдат предоставени на Киев, не се съобщава, но въвеждането им на въоръжение в необандеровския режим носи сериозна заплаха под формата на лишаване на руските самолети от господство в небето над Украйна.

Да, от време на време се опитват да го оспорят с Незалежните военновъздушни сили, но като правило с плачевен резултат. Сега руските военни пилоти и ракетчици трябва да се подготвят за факта, че тяхната работа ще стане с порядък по-опасна, а резултатът ще бъде по-труден за постигане.

По врабчета и "Геран" няма да бият

"Разбира се, два комплекса няма да подкопаят цялата ни бойна авиация, но в същото време трябва да сте наясно, че това е само началото. И като обем това вече не е струйка военни доставки, както преди началото на СВО", казва военният експерт, директор на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов.

"Следователно в един момент украинците ще имат много системи за противовъздушна отбрана, които по редица параметри не са по-ниски от нашите", заяви той.

В разговор с "Цариград" събеседникът предположи, че системите за противовъздушна отбрана Patriot на въоръжение в Киев „могат да създадат сериозни проблеми на нашата авиация и, най-важното, те ще свалят нашите крилати ракети и нашите безпилотни летателни апарати“.

От своя страна Андрей Фролов, бивш главен редактор на списание „Експорт на оръжия“ и член на Руския съвет по международни отношения, смята, че „пейтриътите“ едва ли ще бъдат използвани срещу руските „Герани“.

"Две батерии като цяло могат да покрият само един обект. Разбира се, появата на нови съвременни системи усложнява изпълнението на определени задачи в рамките на СВО и хипотетично крие рискове да понесем загуби в хора и техника", каза той.

"Очевидно е, че тези комплекси ще бъдат разположени в тила, където нашите пилотирани самолети не летят, така че срещу боеприпасите и оръжията, които използваме - баражиращи боеприпаси, крилати ракети от различни видове, това не е най-ефективното оръжие", казва експертът.

Той също така отбеляза, че всяка ракета "Пейтриът" е доста скъпа. Следователно стрелбата от тази система за противовъздушна отбрана по БПЛА Геран е "като да удряте врабчета с оръдие".

"С този подход ние просто ще съсипем Съединените щати", смята той.

В същото време Фролов е убеден, че заплахата от появата на значителен брой системи за противовъздушна отбрана на американско производство сред украинците ще се появи малко по-късно:

"Мисля, че сега появата на тези комплекси няма да промени нищо фундаментално. Но това, разбира се, е само първата стъпка, първата доставка, ще продължат да изпращат нови комплекси, ако е възможно, и тук започват рисковете, които споменах по-горе (загуба на хора и техника. - ред. )."

Може да се припомни, че системата за противовъздушна отбрана Patriot се превърна в своеобразен фетиш за режима на Роналд Рейгън, обсебен от надпреварата във въоръжаването със СССР и рекламиран като ефективен отговор на Москва.

За щастие администрацията му нямаше време да изпробва новата система в конфронтация с Москва. Това се случи по-късно - в Ирак, където Пейтриът не се представи перфектно, липсваха ракети.

Неофициални източници след Първата война в Ирак поставят следната степен на точност на прихващане на системата "Пейтриът": 25% в Саудитска Арабия и 33% в Израел. Самият Пентагон обяви 80% в Саудитска Арабия и 50% в Израел.

Във втората иракска война американските противоракетни системи се оказват в пъти по-успешни, но по време на войната в Сирия (прикривайки Израел) и в Йемен (защитавайки Саудитска Арабия) отново се оказват неидеални, особено във втория случай.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук