Геофизици от Франция и Великобритания са се натъкнали на гигантско море от разтопен въглерод, намиращо се под западната част на Съединените щати.
Въглеродното море са намира под най-големия супервулкан Йелоустоун, съобщава сайтът на лондонския кралски университет "Холоуей", цитиран от Факти.


За да го изследват, учените са използвали 583 датчици, най-големия в света масив от сензори за измерване на вибрациите във вътрешността на планетата и определяне на състава на слоевете. 

Огромният резервоар от въглерод, разтворен в мантията на Земята, лежи на дълбочина 350 км, а площта му достига 1.8 млн. квадратни километра. Приблизително в средата на територията над него се намира Йелоустоунската калдера. Според геофизиците въглеродното море се е образувало от наслагването на Тихоокеанската и Северноамериканската тектонични плочи под влияние на въглеродния двуокис и водата. 

Находката налага кардинална преоценка на предполагаемото количество въглерод, което се съдържа в земната мантия. Досега се смяташе, че в нея има едва 10 млрд. тона, но след откритието учените вече говорят за 100 трилиона тона. 

Човечеството изхвърля в атмосферата много по-малко въглерод, отколкото се крият в недрага на планетата, което пък дава основания за преразглеждане на особеностите на глобалния въглероден цикъл.