Най-богатият човек на планетата Илон Мъск предизвика панически атаки сред корпоративните медии и Демократическата партия с предложението си да купи социалната мрежа “Туитър” за 43 милиарда долара и да я превърне в арена на свободното слово, където наистина да има различни гледни точки, пише Trud.bg

Мъск от години критикува компанията за прекалената цензура и политическата пропаганда. Днес “Туитър” е инструмент на радикални прогресивни активисти, които го използват, за да манипулират обществения дебат и да прокарват отровна идеология.

Илон Мъск очевидно иска да промени това. Той предлага по-висока цена от пазарната капитализация на “Туитър” и гарантира печалба на акционерите. Но бордът на директорите е против това превземане и задейства механизъм, чрез който да затрудни максимално придобиването на компанията от един човек или дружество.

В същото време корпоративните медии като по сигнал стартираха очерняща и клеветническа кампания срещу него, а американските власти “съвсем случайно” започнаха разследване на част от бизнеса му. Режимът отвръща на удара.

Мъск е активен потребител на “Туитър” и има 82 милиона последователи там. Той стана свидетел как за няколко години платформата се трансформира от виртуален площад на свободното слово в пропагандно крило на Демократическата партия и инструмент за корпоративна медийна манипулация. Журналисти-активисти от големите издания “колят и бесят” из социалната мрежа.

Илон Мъск реши да действа. Първо купи 9,2% от акциите в компанията, а дни по-късно направи и своята “най-добра и финална” оферта за придобиването на “Туитър”. Реакциите бяха потресаващи. Либералните медии получиха колективна паническа атака. Стигна се до фарсови заглавия как предложението на милиардера е направо “опасно за демокрацията”.

Илон Мъск разкритикува борда на директорите на “Туитър” и написа, че те действат срещу интересите на акционерите, за които всъщност работят. А още преди това каза, че има план Б ако не успее директно да купи “Туитър”, без да издава подробности.

Ще видим какво ще предприеме Илон. Той влезе във война с прогресивния медиен елит и е един от малкото останали хора, които могат да я спечелят. Състоянието му се оценява на над 270 милиарда долара. Космическата му корпорация SpaceX се развива внушително, а голямата футуристична цел на Илон си остава колонизацията на Марс. Пазарната капитализация на компанията му за електрически автомобили “Тесла” премина психологическата граница от един трилион долара.

В съзвучие с политически некоректните му ходове, негови фенове шеговито го наричат - “Най-успешния афроамериканец”.

Разбира се, Илон Мъск е бял - има британски, холандски и канадски корени. Но е роден и расъл в Претория, Южна Африка, в семейството на богати, успешни и изцяло бели южноафриканци. Това допълнително травмира и фрустрира неговите либерални критици.

Днес 50-годишният мъж е най-успешният, обсъждан и ексцентричен мега милиардер. Има осем деца и не се задържа твърде дълго с една жена. Той е сред малкото свръхбогати публични критици на днешната власт в САЩ. Редовно се присмива на неадекватността на президента Джо Байдън, а преди време влезе и в словесна саморазправа с американския сенатор и неуспешна кандидатка за президент на Елизабет Уорън.

Тя написа, че е крайно време той да плаща повече данъци, а той я оприличи на досадната майка на свой приятел от миналото, която винаги им крещяла без причина като са били деца. После пусна линк към статия, разобличаваща измамата на Уорън, че била с индиански корени. Отвърна още, че е платил повече данъци от всеки американец в историята и продължи да я подиграва.

Постъпи аналогично и с крайнолявата звезда на Демократическата партия Бърни Сандърс. Социалистът Сандърс нещо пак го критикуваше за богатството му, а Мъск просто написа: “Постоянно забравям, че все още си жив.”

Гений на авторекламата

Инженер, изобретател, индустриален дизайнер, инвеститор, мега магнат и интернет шегаджия - Илон Рийв Мъск наистина е една от най-интригуващите и влиятелни световни фигури.

Той е и гений на авторекламата

Преди няколко години той успя да обедини двата си топ бранда в историческа маркетингова кампания след като изстреля модел на Tesla в космоса с една от ракетите си Falcon Heavy. Кадрите на автомобила, “шофиран” от манекена Starman, който плава в мрачната космическа шир, оставяйки Земята зад себе си, влязоха в историята и предефинираха представите на милиони хора за бизнес, маркетинг, научна и рекламна дейност.

Може да отведе човечеството на Марс

Космическата програма на Мъск SpaceX се вписва по интересен начин в плановете на човечеството да стъпи на Марс. Ако някой от частния сектор може да осъществи полет до Червената планета, това е именно Илон Мъск. Аз съм убеден, че първите хора, които стъпят на Марс, едва ли ще се завърнат на Земята. Тези космически пионери може да станат първите създатели на колония там. Илон Мъск притежава много добра ракета, на много добра цена.
Едуин “Бъз” Алдрин, легендарен американски астронавт

Поведе битка срещу цензурата в “Туитър”

Илон Мъск показа, че притежава невероятен кураж като се изправи срещу най-могъщата машина за политическа пропаганда. Той поведе битка срещу цензурата в “Туитър” и няма как да не е знаел, че ще се превърне в основна мишена на информационния конгломерат, който държи да контролира комуникацията в Западния свят. Реакциите на медиите бяха чисто злато - тези хора застанаха открито срещу свободата на словото. Всички те работят за милиардери, но изведнъж богатството на Мъск стана проблем. Какво лицемерие.
Бен Шапиро, адвокат и автор

Критикува ме, но го уважавам
Илон е добър, но нашата космическа програма също заслужава внимание и може да надскочи неговата. Уважавам и харесвам много Илон Мъск. В миналото той е критикувал нашата космическа програма, която също заслужава внимание. Нашият кораб все пак се приземи по-успешно от техния. Нашите машини са оформени като самолет и ние се надяваме, че това ще се окаже предимство пред SpaceX.
Сър Ричард Брансън, бизнес магнат, инвеститор, филантроп