Седмица след като Шойгу обяви съществуването на С-550, се появиха първите официални данни за тази зенитно-ракетна система. Предполага се, че руската армия ще получи нововъведението след четири години.

Какви са предимствата на системата за противовъздушна отбрана С-550 и кои чужди държави могат да я получат на първо място?

Комплексите С-550 ще имат голям обсег на откриване на целите и обсег на ракетите, съобщи в понеделник ръководителят на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов, изказвайки се на Международното авиошоу в Дубай. "Това е работа, която никога не спира и ще продължават да увеличават както обхвата на откриване, така и обсега на ракетата с възможност за прихващане на всякакви цели“, каза той.

Източник, близък до военното ведомство, добави, че първата партида С-550 ще бъде доставена на руската армия до 2025 г. Според него С-550 вече е създаден в „желязо” – става дума за стратегическа система за противоракетна отбрана. Събеседникът подчерта, че ще се използва мобилна пускова установка с хиперзвукова ракета, докато военноморска версия на комплекса не се предвижда.

Новата зенитно-ракетна система С-550, разработена на основата на С-500 Прометей, ще стане първата в света мобилна специализирана противоракетна и противокосмическа отбранителна система, способна ефективно да унищожава междуконтинентални балистични ракети, съобщават двама източника от военно-промишления комплекс.

В момента Русия и САЩ разполагат със специализирани системи за противоракетна отбрана, способни с голяма вероятност да свалят бойни глави на МКБР, но от стационарен тип - ракетите-прехващачи се поставят в шахти.

„Новата мобилна система се разработва като версия на системата за противовъздушна отбрана С-500 и ще се специализира в задачи за противоракетна и противокосмическа отбрана.

Възможностите ѝ да прихваща бойни глави на балистични ракети с различен обсег, предимно междуконтинентални, както и оръжия за космическа атака ще бъдат с пъти по-високи от тези на С-400 и С-500, както и на американските системи за противоракетна отбрана - ТХААД и “Иджис”, разказва един от събеседниците. Другият източник потвърждава тази информация, като добавя, че "разработването на новата система е в напреднал етап".

За първи път министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви съществуването на С-550 миналата седмица, но министърът не предостави никаква допълнителна информация. Вероятно това ще бъде модификация на С-500, каза военният експерт Павел Фелгенхауер. Според него основните компоненти на системите С-500 и С-550 ще бъдат идентични, разликата най-вероятно ще бъде в специализацията.

„С-500 е създаден и срещу аеродинамични, и срещу балистични цели. С-550 е чисто противоракетен вариант, който може да сваля едновременно спътници на ниска орбита. Вярно е, че това не е голямо постижение: американците и китайците вече могат да правят това “, каза източникът.

„С-550 определено ще има различна ракета и, предполагам, отделни батерии срещу различни цели – аеродинамични и балистични. Може би новият комплекс дори ще може да извършва пряко прихващане - когато например бойна глава на противника бъде ударена от бойна глава на прехващача. Досега никой не е правил това у нас: темата беше затворена през 70-те години, смятайки, че прякото прехващане е невъзможно “, обясни той.

Фелгенхауер се съмнява, че С-550 ще стане „първата в света мобилна специализирана система за противоракетна отбрана и противокосмическа отбрана“, способна ефективно да унищожава МКБР, както говорят източниците от ВПК. Както припомня специалистът, Израел вече има такава технология – противоракетната система “Хез-3”.

„Това са сериозни мобилни батареи, те вече са разположени, могат да се движат и не са в шахти. Едната батарея се намира на север от Тел Авив, а втората на юг. Но не знам дали тази система ще може да свали конвенционален сателит. Израел просто няма такива задачи“, добавя експертът.

Що се отнася до сроковете, С-550 може да се появи на въоръжение в Русия до 2025 г., Фелгенхауер се съгласява с мнението на източника на ВПК.

В същото време експертът признава, че в бъдеще разработката може да представлява интерес за Китай, един от вносителите на системите С-400 и потенциален купувач на С-500. Що се отнася до другите клиенти – Индия, Турция и Иран – все още е трудно да се каже нещо еднозначно, признава събеседникът.

„Ясно е, че за износ ще доставим влошена версия на комплекса. Ако разработката идва от "наличното" на Министерството на отбраната, от нея се изваждат различни компоненти. Ясно е, че оръжията в чужбина могат да попаднат в ръцете на потенциален враг. Най-тайното не може да бъде продавано, Генералният щаб просто няма да позволи това “, заключи той.

Военният експерт Алексей Леонков също предполага, че Китай може да е сред купувачите на С-550 - страна, която иска да закупи С-500 от Русия. С участието на руски специалисти Народоосвободителната армия на Китай модернизира своята система за предупреждение за евентуална ракетна атака, добави той. „Тази система в Китай не се е променила от няколко десетилетия.

Но оттогава ситуацията в света се промени сериозно. Китайската територия вече се разглежда като мишена за балистични ракети с ядрени бойни глави, Пекин разбира това добре“, обясни Леонков.

Събеседникът припомня, че в Поднебесната вече е създадена дълбоко ешелонирана отбрана на крайбрежната зона, където се намират най-гъсто населените провинции.

„За китайските системи за противовъздушна отбрана нашите С-вече се превърнаха в истински подарък. Обсегът на действие на ракетата С-400 е 250 километра. Китайците, например, вече свалиха с такава ракета маневрена въздушна цел, която се движи с много висока скорост.

Появата на С-550 - комплекс, който може да удари още по-далеч - би направил китайската противовъздушна отбрана още по-ефективна. Освен това С-550 може да работи в близкото космическо пространство, което е просто манна небесна за Пекин “, отбеляза експертът.

Вярно е, че експертът не е сигурен, дали в самата Русия С-550 ще се появи в готовност до 2025 г. „Това все още е под въпрос. Вярно е, че ако по-рано беше необходимо около десетилетие за създаването на една ракетна система, сега този период е много по-кратък. Сега руските ракети се проектират и произвеждат много по-бързо.

В концерна “Алмаз-Антей” проектирането на ракетни системи отдавна е автоматизирано, което дава възможност бързо да се направи следващата стъпка по текущия проект. Например С-350 се появи доста бързо в Алмаз-Антей - поради факта, че концернът и всички негови предприятия бяха преоборудвани “, припомня експертът.

Артур Приймак