Пропагандата на КНДР може да отпразнува голяма победа - тя получи основание да твърди, че Северна Корея е влязла в много тесен клуб от държави с хиперзвукови оръжия.

Поне това се доказва от неотдавнашното изпитание на нова севернокорейска ракета. Редица знаци обаче показват, че тази ракета не е толкова проста - включително от гледна точка на руските интереси, пишат медии.

Официалният вестник на Трудовата партия на КНДР, вестник „Нодон Симун“ обяви успешното спешното изпитание на ракетата „Хвасон-8“ с хиперзвукова бойна глава. „Хвасон-8“ е балистична ракета със среден обсег. Като полезен товар носи контролираната бойна глава, която се нарича "хиперзвукова".

"Хвасон-8"

Според „Нодон Симун“, ракетата използва ампутирана гориво и окислител, подобно на съветските ракетни двигатели с течно гориво. Това е значителна крачка напред за севернокорейците, тъй като такава ракета, зареждана в завода, след това запазва бойна готовност за дълго време, не изисква зареждане с гориво и окислител на мястото на изстрелване и е по-безопасна за личния състав.

Снимката, публикувана от КНДР, предоставя минимум информация, но ни показва двигателите на тази ракета (вижда се от ауспуха). Те са инсталирани там, подобно на ракетите „Хвасон-12“ и междуконтиненталните ракети „Хвасон-14“. "Хвасон-12" балистична ракета, която американците наричат "убиецът на Гуам", тъй като "приближава" този остров от територията на КНДР.

Обхватът на "Хвасон-12", според различни оценки, е от 4500 до 6000 километра, а в последния случай той "достига" северната част на Австралия и част от Аляска. Между другото, Русия се обхваща почти цялата. Ако това сходство се потвърди, това би означавало, че „Хвасон-8“ би могъл да има сравнима далекобойност както с първата ракета, така и с втората.

Много по-малко се знае за бойната глава - тази, наречена хиперзвукова част. Публикуваната снимка показва силует с ясно видими аеродинамични равнини.

Но е невъзможно да се разбере точно какво е това: обикновена бойна глава крилата ракета, или това е пълноценен планер - планираща хиперзвукова бойна глава, способна да управлява полета и да маневрира с хиперзвукова скорост. Възможностите на ракетата в този случай ще бъдат много различни.

Хиперзвук или шум?

Темата за хиперзвуковото оръжие е модерна. Трябва обаче да разберете за какво става въпрос. Преди десет години в инженерната и конструкторска общност се смяташе, че това е само хиперзвукова ракета, която може да изпълнява хоризонтален полет с хиперзвукови (повече от пет „звука“) скорости.

Днес това тълкуване е много по-широко. В допълнение към описаните по-горе ракети, които включват руската ракета "Циркон" и американския експериментален X-51 и наскоро полетялата експериментална ракета HAWC, имаше и ракети с ускорение при спускане, например руският „Кинжал“ или бъдещата американска ракета AGM-183.

А също и планери без двигател - плъзгащи блокове, способни да извършват контролиран полет и да маневрират в атмосферата с хиперзвукови скорости. Те включват руския „Авангард“, китайската система „Дълъг поход-17“ и американската хиперзвукова единица C-HGB.

Севернокорейците заявиха, че техният продукт принадлежи към последната група. Ами ако е вярно? Планерът може да се "плъзне" между зоните на унищожаване на тактически системи за противовъздушна отбрана и театрална противоракетна отбрана. Друго предимство на планера е възможността да се отклонява от балистичната траектория, което прави хода му непредсказуем.

И, разбира се, има и политически момент - КНДР вече може да се похвали, че при създаването на нови военни технологии върви рамо до рамо със САЩ и е само малко по -ниско от Китай. Е, той също принадлежи на същия клуб като Русия, въпреки че, разбира се, все още е много далеч от Русия.

Способността на КНДР да създаде такъв планер обаче поражда много въпроси. На първо място, планерът не се отнася само за управляващите аеродинамични равнини. Това са например материалите, които трябва да издържат на екстремни температури и да са достатъчно леки за летателен апарат.

Второ, възниква въпросът за насочването. "Големите" играчи имат възможност да използват инерционни навигационни системи, които не зависят по никакъв начин от външни източници на информация, има възможност да се използва астрокорекция, възможно е да се комбинират едни с други. И КНДР е способна на това.

Но КНДР няма необходимите системи за радарно насочване, собствени военни навигационни спътници.

Всичко това затруднява използването на севернокорейския планер - Русия, Китай и Съединените щати имат в пъти повече различни инструменти, които могат да се използват за насочване към цел в последния участък от траекторията.

Отново това предполага, че планерът (ако е планер) ще се използва само във версията с ядрена бойна глава - тогава способностите му за преодоляване на противоракетната отбрана са важни, а относително ниската точност не е от такова значение.

И дори без тези фактори създаването на такъв продукт е трудно. Същият "Авангард" започна да се прави още в СССР. Хиперзвуковите програми на водещите страни по света стоят на огромна научна и техническа база, която се създава от десетилетия. КНДР има ли такава? По -вероятно не, отколкото да.

Ако приемем, че КНДР не е овладяла планера, тогава можем да приемем следното. Може да не е планер, а помощна система за управление на напълно обикновена балистична бойна глава. Грубо казано, просто „глава с крила“, благодарение на която бойната глава може да управлява, компенсирайки отклонението от целта.

Подобни системи не са нови в страните от третия свят, „главата с крила“ беше изпитана преди много години от иранците, които си взаимодействат тясно с КНДР в тяхната ракетна програма. Но тогава дори не е официално хиперзвук.

Просто защото, въпреки че бойната глава пада върху целта с хиперзвукови скорости, това не е хиперзвуково оръжие, в противен случай всички балистични ракети би трябвало да бъдат наречени така.

Освен това, ако кормилното управление се извършва под контрола на някаква система за насочване, тогава устройството също ще трябва да забави темпото, както и бойната глава на ракетата „Пършинг-2“, за да има време да идентифицира целта и да коригира разбира се. Тогава скоростта на спускане в последните километри няма да бъде хиперзвукова, а свръхзвукова и малка - два или три „звука“.

Това също не е лошо, тъй като е осигурена поне висока точност, но това дори не е близо до хиперзвуковото. И в този случай новата севернокорейска ракета може да се използва за неядрени „хирургически“ удари, което може да бъде много полезно в някои случаи. И на това разклонение си струва да се повдигне въпрос, който се отнася до самата КНДР много косвено.

Мистериозен пробив

КНДР е бедна страна със слаба икономика, напълно откъсната от възможностите за обмен на научна и техническа информация с други страни и е под санкции буквално за всичко. Дълго време техническото им ниво в ракетната техника беше много ниско.

Но през последните десетилетия те направиха феноменален скок напред. Севернокорейският аналог на зенитния комплекс С-300, техният аналог на ракетната система „Искандер“, тяхната междуконтинентална балистична ракета, цяло семейство ракети със среден обсег.

При крилатите ракети същият напредък-наскоро КНДР изпита крилата ракета с голям обсег и нейното разположение ясно показва, че е аналог на „Томахоук“ или „Калибър“, тоест малка ракета с турбореактивен двигател. Но дори и преди пет години техните крилати ракети бяха базирани на съветските технологии, в най -добрия случай от 60-те години. И сега - ракетата „Хвасон-8“.

Възниква въпросът: откъде идва всичко това? Къде в бедната КНДР, където гладът беше норма преди петнадесет години, такива технологии в областта на строителните материали? Откъде взеха турбореактивен двигател за крилата ракета? От Украйна? Е, добре, но останалото? Откъде идват радарите за управление на зенитно-ракетни системи и технологията им на производство?

Има усещане, че някой помпа КНДР с технология. Важното е, технологии, подобни на руските. И ако планерът се окаже наистина планер, това е много сериозен повод за размисъл. Всъщност в този случай има признаци, че в КНДР са „откраднали“ основи от темата „Авангард“, поне по отношение на строителните материали.

Ако приемем, че тези неща са следствие от някаква руска операция за издигане на „боец“ в Азия за някои цели на руската външна политика, тогава няма проблеми – неразпространението е неразпространение, но ризата ни е по-близо до тялото ни, съжаляваме. Но ако няма такава операция, значи е време руските специални служби да помислят какво се случва.

Може би си струва да потърсим теч. Или поне да получим солидни доказателства, че Китай е източникът на севернокорейското чудо, а не неоторизиран достъп до руските разработки.

Дори в крайна сметка да се окаже, че не е планер, а „глава с крила“.