Космическият кораб Crew Dragon на американската компания SpaceX успешно се е скачил с Международната космическа станция (МКС), съобщава NASA.

Скачването се е извършило в автоматичен режим в 6:00 българско време. Crew Dragon се е скачил с модула  Harmony на американския сегмент на МКС.

На борда на космическия кораб са астронавтите на NASA Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шенън Уокър, както и астронавтът от Японската агенция за космически изследвания (JAXA) Соичи Ногучи. Те планират да прекарат шест месеца на МКС.

Космонавтите от Роскосмос Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, заедно с астронавта от NASA Катлин Рубинс вече са на борда.

Трябва да се отбележи, че това е вторият пилотиран космически полет, проведен от САЩ от 2011 г. насам. Именно тогава приключи програмата със совалки Space Shuttle.

За извършване на пилотираните полети NASA подписа договор с частната компания на Илон Мъск Space X, която създаде кораба Crew Dragon още през 2014 г.

По-рано Доналд Тръмп поздрави NASA за успешния старт на Crew Dragon.

В екипа, работил за полета, има двама млади български инженери. Те работеха и за историческото първо изстрелване на пилотиран космически кораб на “Спейс Екс”, което бе на 30 май.

30-годишният Кико Дончев е директор по поддръжката и интеграцията на “Дракон 2”. 25-годишният Орлин Велев-младши работи по структурната стабилност на корабите на “Спейс Екс”, съобщава "Монитор".

С транспортирането до МКС на астронавти на НАСА компанията на Илон Мъск слага край на девет години зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация.

Ракетата “Фалкон 9” бе изстреляна в 19,27 ч. източноамериканско време вчера (2,27 ч българско време) от космическия център “Кенеди” на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. При ракетния пуск цялото крайбрежие на най-южния американски щат бе осветено.

Илон Мъск бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавируса. Свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. “Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на Космоса”, заяви Пенс.

Началото на полета премина добре. Три минути след изстрелването, на 90 километра над земната повърхност, докато ракетата се движеше със 7000 километра в час, първата степен се отдели безпроблемно, за да се върне на Земята и да бъде използвана отново.