Какво ли би било да се срещнете на живо с един от най-близките ни роднини отпреди 75 000 години?

Учени направиха забележителна реконструкция на лицето на неандерталска жена, когато е била жива. Тя се базира на сплесканите, раздробени останки от череп, чиито кости са имали консистенцията на „добре натопена бисквита“.

Изследователите трябвало първо да укрепят фрагментите, преди да ги сглобят. След това експерти палеохудожници създават 3D модела.
 
Изображението се появява в новия документален филм на Би Би Си за Netflix, наречен „Тайните на неандерталците“, който разглежда знанията ни за нашите отдавна изгубени еволюционни братовчеди, изчезнали преди около 40 000 години.
Скулптурата дава облик на тези хора.

„Мисля, че реконструкцията може да ни помогне да се свържем с тях“, каза д-р Ема Померой, палеоантрополог по проекта от Университета в Кеймбридж.

„Изключително вълнуващо и всъщност огромна привилегия е да можеш да работиш с останките на който и да е човек, но особено на такъв специален като нея“, добави тя.

Черепът, на който е базиран моделът, е намерен в пещерата Шанидар в Иракски Кюрдистан. Това е емблематично място, където през 50-те години на миналия век са открити останките на поне 10 неандерталски мъже, жени и деца.

Когато през 2015 г. кюрдските власти поканили британска група да се върне в пещерата, те се натъкнали на нов скелет - наречен Шанидар Z - който включвал голяма част от горната част на тялото на индивида, включително гръбначния стълб, раменете, ръцете и дланите.

Черепът също бил налице, но смачкан в слой с дебелина 2 см, вероятно от камък, който е паднал от покрива на пещерата в някакъв момент от далечното минало.