На нашата планета Земя са разположени много камери - професионални и любителски - насочени към Слънчевата система, които наблюдават нейните части за събития, които биха могли да ни помогнат да разберем миналото на планетата ни и евентуално бъдещето й. Именно една от тези камери е уловила напълно случайно и непланирано събитие, определено от астрономите като рядко и вълнуващо.
  Множество камери на Земята са засекли нещо много голямо, което удря Юпитер на 13 септември. Любителските фотографи по целия свят са уловили ярката светкавица на явление, което изглежда като въздействие в горните атмосферни слоеве на Юпитер.

Ако бъде потвърдено, това ще бъде едва осмото подобно събитие, наблюдавано на Юпитер, откакто кометата Шумейкър-Леви 9 се сблъска с газовия гигант през 1994 година и влезе в историята, осигурявайки първото по рода си директно наблюдение на две тела, които се сблъскват в Слънчевата система.

Като най-голямата планета в Слънчевата система, гравитационното влияние на Юпитер означава, че е планетата е най-силно засегната от подобни сблъсъци, но ние просто рядко виждаме тези сблъсъци.

Астрономите-аматьори са насочили своите телескопи и камери, сочещи към небето, улавящи повечето от събитията, записани досега, включително астероид или комета, ударила газовия гигант през 2016 година и сблъсък на астероид през 2019 година.

Всъщност сблъсъкът през 2019-та година. позволи на астрономите да изчислят колко често Юпитер е удрян от нещо достатъчно голямо, за да създаде светлина, видима от Земята. Смята се, че около 20-60 обекта се разбиват на планетата всяка година, така че настоящият, който е едва осмият регистриран, показва колко рядко всъщност улавяме тези събития.

Разбира се, половината от тези сблъсъци се случват от другата страна на газовия гигант и са краткотрайни, продължават само секунди, когато космическите скали изчезват в атмосферните слоеве на Юпитер, изгаряйки бурно и произвеждайки светлината. Ако пропуснем светкавицата, други явления на въздействие, като разкъсване на облаците, често се маскират от ветровете и въртящите се облачни слоеве около масивната планета, пише Нова ТВ.