Авария в Космоса - Международната космическа станция летя безконтролно след скачването на руския модул "Наука". 

Извънредна космическа ситуация обявиха от НАСА рано тази сутрин (българско време). Причина стана скачването на руския многофункционален лабораторен модул "Наука".

Около три часа след операцията по закрепването на апарата към Международната космическа станция двигателите (тласкачи) са се включили, което е изместило цялата МКС от орбитата ѝ и тя е летяла безконтролно в продължение на около час. Наземният контрол пък е бил 11 минути без връзка със 7-те астронавти на борда на орбиталната станция. От НАСА определиха случилото се като "аварийна космическа ситуация".

От контролния център в Хюстън съобщиха, че за момента не са установени щети по станцията, а астронавтите не са били в опасност. Тече съвместно разследване между НАСА и руската космическа агенция Роскосмос. Служителите в наземния контрол определиха ситуацията като "напрегнат час" и "динамични събития". Орбитата на станцията вече е възстановена.

Инцидентът отложи втория тестов старт на капсулата Старлайнер на компанията "Боинг", който беше планиран за днес. Коригирането на орбитата на МКС е важно, тъй като макар и слабо, земното притегляне я привлича към Земята, а навлизането ѝ в земната атмосфера би означавало пълно унищожение.