Появиха се нови притеснителни разкрития за астероида 7482 (1994 PC1) с диаметър над 1 км, който ще прелети край Земята на 18 януари. Това съобщи електронното издание "Спейс", като цитира данни от НАСА.

Той ще се движи със скорост над 70 000 км/ч и най-близкото разстояние, на което ще доближи планетата, ще е около два милиона километра, съобщава БТА. 

Няма реална опасност от сблъсък, макар специалистите от НАСА да оценяват подобни космически обекти като "потенциално опасни".

Астероидът 7482 (1994 PC1) е открит от шотландския астроном Робърт Макнот през 1994 г.

Във вторник, когато гигантският астероид ще бъде най-близо до нашата планета, той ще е на разстояние от около 1,9 милиона километра – към пет пъти повече от разстоянието между Земята и Луната.

Това разстояние е безопасно за нас, но все пак се смята за близко разминаване с космически обекти от такъв мащаб и затова астрономите от НАСА и други космически агенции следят астероида внимателно. Това ще бъде най-голямото доближаване на този обект до Земята за следващите 200 години.

Гигантската космическа скала е с размер два и половина пъти по-голям от този на небостъргач като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и ще премине покрай нашата планета с невъобразимата скорост от 70 415 км/ч.

Астероидът, известен на учените като 7482 1994 PC1, е наблюдаван за първи път през 1994 г. и е класифициран като потенциално опасен космически обект заради диаметъра му и защото преминава твърде близко до нашата планета. Космическа скала с подобни размери се удря в Земята средно веднъж на 600 000 години.

Затова всички космически обекти с дължина над 140 метра и орбита, която ги отнася на по-малко от 7,5 милиона километра от орбитата на Земята, се смятат за опасни и се следят с внимание.

Астероидът няма да бъде видим с просто око, но може да се наблюдава с малък телескоп. Той е една от общо петте космически скали, които ще преминат покрай нашата планета през януари. През август миналата година от НАСА съобщиха, че шансовете астероид с размерите на Емпайър Стейт Билдинг да се удари в Земята в следващите 200 години са се увеличили значително.

Става дума за астероида Бену, който тежи 85 милиона тона. На базата на нови данни за орбитата му учените са изчислили, че опасността той да се сблъска с нашата планета някъде след 2125 година в момента са едно на 1750.

Тази вероятност все още се смята за малка, но не е незначителна. Най-голяма опасност има между 2175 и 2196 година, като най-вероятната дата на удара е през септември 2182 г. Затова учените ще продължат да наблюдават внимателно пътя на космическата скала в Космоса.