Новият коронавирус SARS-CoV-2, който тръгна от китайския град Ухан миналата година и предизвика COVID-19 пандемия, като се разпространи в над 70 други страни по света, е продукт на естествената еволюция.

Това установяват резултатите от научно изследване, публикувани вчера в престижното списание Nature Medicine.

Анализът на публичните данни за геномната последователност на SARS-CoV-2 и свързаните с него вируси не открива доказателства, че вирусът е изкуствено произведен в лаборатория или разработен по друг начин.

"Сравнявайки наличните данни за последователността на генома на известни коронавирусни щамове, можем категорично да определим, че SARS-CoV-2 е възникнал чрез естествени процеси", казва Кристиан Андерсен, доктор по имунология и микробиология в института The Scripps Research Institute в Сан Диего, Калифорния, който е един от авторите на научното изследване.

В допълнение към Андерсен сред авторите на доклада "Проксималният произход на SARS-CoV-2" са още Робърт Ф. Гари от университета в Тулан; Едуард Холмс от университета в Сидни; Андрю Рамбо от университета в Единбург; В. Ян Липкин от Колумбийския университет.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които могат да причинят заболявания, вариращи в голяма степен по тежестта си.

Първото известно тежко заболяване, причинено от коронавирус, се прояви с епидемията от тежък остър респираторен синдром (Severe Acute Respiratory Syndrome - SARS) през 2003 г. в Китай. Второ огнище на тежко заболяване започна през 2012 г. в Саудитска Арабия с респираторен синдром на Близкия изток (Middle East Respiratory Syndrome - MERS).

Доказателство за естествената еволюция на вируса SARS-CoV-2
Учените откриват, че RBD частта от шиповите протеини на вируса SARS-CoV-2 е еволюирала, за да таргетира по-ефективно молекулна функция от външната страна на човешките клетки, наречена ACE2 - рецептор, участващ в регулирането на кръвното налягане.

Шиповият протеин SARS-CoV-2 всъщност е толкова ефективен при свързване с човешките клетки, че учените заключват, че е резултат от естествения подбор, а не продукт на генно инженерство.

Това доказателство за естествена еволюция е подкрепено от данни за "гръбнака" на вируса SARS-CoV-2 - неговата цялостна молекулна структура. Ако някой се стреми да проектира нов коронавирус като патоген за биологично оръжие, той би го изградил от "гръбнака" на вируса, за който се знае, че причинява заболяването.

Но учените открили, че "гръбнакът" на SARS-CoV-2 значително се различава от тези на вече известните коронавируси и най-вече прилича на сродни вируси, открити в прилепи и панголини, наричани още люспеници - плацентни бозайници покрити с броня от кератинови люспи.

Източник: ladyzone.bg