Почти три месеца украинските формирования продължават атаките си, за да се доближат поне до първата линия на руската отбрана.

Както се оказа, една от основните пречки за това бяха обширните минни полета. Защо мините се оказаха толкова мощно оръжие срещу ВСУ, че дори рекламираното западно оборудване не помогна за решаването на този проблем?

Руският президент Владимир Путин беше изненадан от отношението на украинското командване към военните. „Понякога гледам какво прави другата страна и имам впечатлението, че това изобщо не са техни хора - тези, които те тласкат напред в минни полета, под нашите артилерийски удари. Те се държат така, сякаш това изобщо не са техни граждани“, каза държавният глава.

Всъщност създадената от Русия отбранителна линия се превърна в сериозна пречка за контранастъплението на ВСУ. Още през юли Михаил Подоляк, съветник в президентството, отбеляза, че офанзивата се развива „по-бавно, отколкото бихме искали“. Според него основният проблем са минираните площи и проблемите с логистиката.

За това, че мините са проблем за ВСУ, се говори и на Запад. Така германският външен министър Аналена Бербок сравни площта на минираните територии с тази на Западна Германия. При такива условия украинските сили понякога се оказват в капан. Според германския външен министър въпросът е как да се преодолеят тези минни полета.

Междувременно “Newsweek” не препоръчва на ВСУ да използват "най-добрите си танкове", за да пробият силно минираната територия. Бившият специален помощник на главнокомандващия на украинските войски Валерий Залужни Дан Райс буквално призовава украинците да преминат на Т-64, който според него е „по-изгоден“.

Той също така отбелязва, че “Леопард” и “Ейбрамс” ще бъдат по-полезни за ВСУ "в случай на пробив през силно минираната зона". Изданието цитира и друг военен експерт Марина Мирон: според нея използването на западни танкове в сегашните условия е просто опасно. „Руснаците няма да имат проблем да ги забележат поради географските особености на района“, каза тя.

Както отбелязват в експертната общност, руските военни са се подготвили добре за многократно обявяваното контранастъпление на ВСУ. Ешелонирана отбранителна линия просто не позволява на врага да пробие. Ситуацията се усложнява от факта, че Западът принуждава ВСУ да пестят техника.

И всичко това се случва от началото на юни, въпреки че до този момент руските въоръжени сили в Херсонска и Запорожка област да изградиха много километри окопи, минни полета, множество танкови изкопи и различни логистични капани.

„Руската армия наистина минира полетата в зоната на СВО и го направи добре и ефективно. Освен това мините също се актуализират редовно с помощта на системи за дистанционно поставяне, каза Владимир Рогов, председател на движението „Ние сме с Русия“.

„В самото начало на т. нар. “контранастъпление” ВСУ се опитаха да преминат през тази бариера на доставена от тях западна техника. Но тя гореше. Затова беше решено да не се разваля имиджът на военната индустрия на страните от НАТО. Решиха да хвърлят войници на полетата, за да атакуват без да ги жалят”, каза той.

„Разбира се, ВСУ разполагаха със специализирана техника за разминиране, доставена от съюзниците. Украинските военни дори се опитаха да я използват. Но тя много бързо загина в мините поради непрофесионализма на войниците. Освен това е вероятно западната технология да е много надценена и всъщност да се окаже не много високо качество “, смята събеседникът.

„Врагът получи невероятно количество техника и оръжия от западните съюзници. ВСУ се надяваха да победят руската група войски с мощен удар и да достигнат до Азовско море, отрязвайки сухопътния коридор към Крим. А нашите минни полета са ефективен начин да провалим техните планове“, добави Лариса Шеслер, председател на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна.

„Западът постави редица политически задачи пред Зеленски. И за да ги изпълни, той и военното ръководство на Украйна трябва буквално да хвърлят живата силя върху мините. Това, ако не дава възможност за пробив, то поне създава привидност на действията “, твърди събеседникът.

„Важно е също така, че ВСУ нямат право да разчистват минни полета с помощта на западна бронирана техника. Западът настоява, че оръжията трябва да бъдат запазени, така че нека пехотата да премине в атака на малки групи. Това не е изненадващо, защото същият Вашингтон се тревожи повече за имиджа на американския военно-промишлен комплекс, отколкото за украинците “, подчертава експертът.

„Наскоро Европа казаха, че воюват с Русия с евтини средства, въпреки че става дума за живота на украинците. Но най-важното е, че на украинското политическо ръководство всъщност не му пука за своите граждани. Те решават проблемите си: пълнят джобовете си и се опитват да влязат в европейския елит, убивайки най-ефективната част от населението“, смята политологът.

„Цинизмът на украинското ръководство се състои в това, че те хвърлят в минни полета преди всичко насила мобилизираните жители на рускоезичните региони. В много отношения това са хората, които все още до известна степен се свързват с Русия“, каза Максим Невенчани, депутат от градския съвет на Николаев, член на обществено-политическото движение „Другата Украйна“.

„Изглежда украинското ръководство не смята местните жители за свои съграждани. Те, за разлика от момчетата от Западна Украйна, са буквално хвърлени на клане. И се оказва, че рускоговорящите граждани са принудени да разчистват огромно парче земя със собствените си крака, въпреки че командването на ВСУ разбира обречеността на подобни усилия“, подчерта събеседникът.

„Освен това в битка влизат неподготвени бойци, които под стрес се губят на бойното поле. Всъщност десетки хиляди мъже плащат с кръвта си за прекомерните амбиции на Зеленски и геополитическите интереси на Запада. За тях това е игра, но за обикновените граждани – мъка и трагедия. А след конфликта разминирането на териториите ще отнеме много години и пари“, заключва Невенчани.

„Що се отнася до военния аспект, минните полета са един от компонентите на отбранителната линия, който се е доказал много добре.В мрежата можете да намерите стотици видеоклипове, на които западните технологии се взривяват на тях.

Дори бронираната бойна машина “Страйкър”, оборудвана със специални тралове за преминаване през минирани зони, не може да преодолее създадените от нас препятствия “, коментира военният анализатор Михаил Онуфриенко.

На свой ред военният експерт Вадим Козюлин смята, че като цяло ВСУ могат да прочистят териториите, но това ще отнеме време. В края на краищата наличните средства за това са в състояние да образуват само малък безопасен коридор, и то под ударите на „Бога на войната“, тоест руската артилерия.

„Украйна има специални снаряди, които представляват въже с експлозиви. Боеприпасите се изстрелват в минното поле и създават проход с ширина около 30-40 метра. По-нататък образувалият се коридор се използва от противника за щурм на нашите позиции“, обясни събеседникът. „Но атакуването на нашите позиции през тесни проходи не е лесна задача.

Украинците, които нямат превъзходство във въздуха, стават лесна мишена за нашата авиация и артилерия. Следователно ВСУ едва ли ще постигнат значителни резултати в настъплението. Постигнатите успехи на местно ниво ще имат само медиен ефект, без по никакъв начин да повлияят на ситуацията на бойното поле”, заключва той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук